Filmul „ROMÂNII ne fac RUŞI, RUŞII ne fac ŢIGANI“, prima producţie documentară care îi pune faţă în faţă pe români şi ruşi văzuţi prin ochii „moldovenilor“, a fost lansat oficial în cursul zilei de ieri la Bibllioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi.
După urmărirea celor două părţi ale documentarului, la întâlnire au luat cuvântul, pe lângă invitaţii la eveniment, şi persoane născute în Republica Moldova, care au afirmat că, deşi au fost prezentate zece viziuni diferite cu privire la români, România, la ruşi şi Rusia, realitatea din Republica Moldova cuprinde şi alte viziuni, iar puzzle-ul este mult mai complex decât cel prezentat în documentar.
Senatorul Dan Lungu a menţionat însă că producţia ar trebui privită din perspectivă sociologică, iar „sondajul“ realizat prin intervievarea celor 10 persoane este unul calitativ, nu cantitativ, iar realitatea ar trebui să fie cea în care toate cele zece păreri se intersectează.
De asemenea, deputatul Petru Movilă a punctat faptul că societatea din Republica Moldova încă este controlată, în mare parte, de ruşi, menţionând că o bună parte dintre oamenii de afaceri au origini ruseşti.
Directorul RFI România, Ovidiu Nahoi, a amintit însă de motivele istorice care au dus la distanţarea dintre România şi Republica Moldova şi de ce o eventuală unire s-ar putea realiza doar după eforturi considerabile din ambele părţi, atât politice, dar mai ales sociale.
sursa:ziaruldeiasi.ro