Tot mai multe documente auto falsificate, în special permise de conducere, sunt folosite de cetăţeni români care nu sunt în stare să promoveze exemenul auto. La Iaşi, de pildă, poliţiştii rutieri se confruntă cu un astfel de caz odată la câteva zile. Cele mai multe falsuri provin din Republica Moldova sau Ucraina.
Poliţiştii rutieri din Iaşi, cel mai mare judeţ din Moldova, spun că se identifică aproape în fiecare săptămână un şofer care le prezintă un permis de conducere sau un document auto falsificat. Aproape toţi cei care vor să conducă folosindu-se de înscrisuri false sunt cetăţeni români care nu au fost în stare să promoveze exemenul auto la noi în ţară, spune subcomisarul Mihai Şoric, şeful Serviciului Rutier al Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Ofiţerul admite că numărul cazurilor de acest gen este într-o continuă creştere în ultimii ani, noteaza adevarul.ro.
„Observăm, într-adevăr, o tendinţă de creştere, însă nu doar a permiselor falsificate ci şi a altor documente auto. Ieri (n.r. alaltăieri), de exemplu, am găsit un şofer cu certificatul maşinii fals. Multe permise false sunt din Republica Moldova, dar nu numai. Am identificat documente false ce proveneau şi din Ucraina, Cipru sau Italia”, ne-a spus Şoric.
Acesta a explicat că cele mai mari probleme sunt cu documentele falsificate de provenienţă ucraineană, în special cele care sunt emise în regiuni unde sunt probleme de ordin politic, cum este Donbass, de exemplu. Asta pentru că, atunci când autorităţile române solicitau informaţii de la omologii din Ucraina, din cauza tensiunilor politico-miliare de acolo, reprezentanţii ţării vecine nu putea confirma întotdeauna dacă un anumit document emis acolo este sau nu veridic.
Cum se cumpără permise din Republica Moldova
Cei care sunt prinşi cu documente auto false ajung în cele din urmă în instanţă. La proces, cei mai mulţi dintre ei îşi recunosc faptele şi povestesc cum au obţinut înscrisurile falsificate. Dorel Iacob, de exemplu, un bărbat din judeţul Iaşi, a fost condamnat recent la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat de conducere fără permis şi fals. El a comis faptele la finele anului trecut, pe 21 decembrie 2019, atunci când, la orele serii, a condus un autoturism marca BMW într-un sat din judeţul Iaşi. După ce a fost oprit de poliţişti, individul a prezentat un permis de conducere pentru categoriile B şi C, emis de de către autorităţile din Republica Moldova.
După ce au făcut verificări, poliţiştii au aflat că individul nu are permis de conducere şi că seria celui prezentat era atribuită documentului unei alte persoane din Republica Moldova. Audiat de oamenii legii, Iacob a recunoscut fapta şi a povestit cum a făcut rost de permisul de conducere.
„În luna septembrie 2019, inculpatul a luat legătura cu persoane necunoscute din Republica Moldova prin intermediul aplicaţiei Facebook – Messenger. Inculpatul s-a deplasat în Republica Moldova cu un microbuz transport persoane şi, într-o benzinărie în apropierea oraşului Chişinău, s-a întâlnit cu o persoană necunoscută, căreia i-a dat suma de 500 euro, aceasta i-a făcut o fotografie în benzinărie la un perete alb şi i-a dat acesteia datele de pe cartea de identitate. În cursul lunii noiembrie 2019, inculpatul a primit la domiciliu permisul de conducere”, se arată în motivarea judecătorilor.
Nu e singurul caz de acest gen. Acum câteva săptămâni, un alt ieşean a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare pentru o faptă similară. Costel Pătraşcu a explicat oamenilor legii cât de simplu a fost pentru el să obţină permisul fals.
„Patraşcu Costel a mai declarat că permisul de conducere l-a obţinut cu ajutorul unui consătean pe nume B.F., iar în luna aprilie a anului 2019 i-a dat suma de 2.000 de euro pentru a obţine permisul de conducere. La solicitarea numitului B.F. i-a dat acestuia cartea de identitate la care acesta i-a făcut o poză cu telefonul mobil şi totodată B.F. i-a făcut şi lui o fotografie”, se mai arată în motivarea sentinţei Judecătoriei, care nu e definitivă şi a fost atacată cu apel.
Românii care circulă cu permise false sunt doar o parte dintre pericolele de pe şoselele patriei. Recent, la Suceava, DNA a demarat o investigaţie referitoare la modul în care oficiali ai Serviciului de Permise primeau mită pentru a ajuta persoane nepregătite să obţină permis de conducere. Spre deosebire de permisele „de import”, cele de la Suceava, chiar dacă erau obţinute prin mită, au fost autentice şi, pentru anularea lor, procurorii vor trebui să se adreseze instanţelor.