„Car cu boi” de Nicolae Grigorescu, restaurată la Palatul Culturii din Iași, își recapătă strălucirea.
Palatul Culturii din Iași găzduiește un proiect de restaurare de anvergură: cea mai mare versiune a tabloului „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu.
Această operă de artă, care nu a fost expusă publicului de peste 25 de ani, este readusă la viață de o echipă de specialiști, care lucrează la conservarea sa.
Lucrarea este realizată în ulei pe pânză și are dimensiuni impresionante, de 1510 x 2810 cm. Aceasta a ajuns în colecția muzeului printr-un transfer de la Muzeul de Artă al României, în baza unei dispoziții emise de Consiliul de Stat pentru Cultură și Artă pe 23 decembrie 1966.
De-a lungul timpului, pictura a suferit degradări, prezentând crăpături ale stratului pictural și ondulări ale suportului de pânză. Din acest motiv, a fost necesară trimiterea lucrării în laboratorul de restaurare pentru a fi conservată în condiții optime.
„În patrimoniul Palatului Culturii din Iaşi avem cea mai mare lucrare realizată de către Nicolae Grigorescu din România şi probabil din lume. E la restaurare, nu a mai fost expus acest tablou de 25 de ani. Va fi piesa centrală din galeria de arta românească la care lucrăm şi vrem să o inaugurăm pe 10 mai”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iaşi.
Restauratorii lucrează cu atenție pentru a readuce tabloul la forma sa inițială, păstrând autenticitatea și calitatea artistică. Procesul include stabilizarea stratului pictural, consolidarea suportului și intervenții pentru redarea culorilor originale.
După finalizarea restaurării, capodopera va putea fi admirată din nou de public în cadrul expozițiilor organizate de Muzeul de Artă din Iași. Aceasta reprezintă una dintre cele mai valoroase lucrări ale artistului și un simbol al artei românești.
Citiți și „Open Doors” Peugeot la Casa Auto Iași – Cele mai bune oferte ale primăverii
Reprezentând o scenă tradițională cu țărani și peisaj rural, „Car cu boi” este una dintre cele mai apreciate picturi din creația lui Nicolae Grigorescu. Restaurarea sa este un pas important pentru conservarea patrimoniului cultural național și redarea unei capodopere generațiilor viitoare.
Fii alături de noi pe Facebook