Echipele mixte care efectuează controale în incinta aeroporturilor au descoperit un număr mai mare de cetățeni care încercau să intre sau să iasă din țară folosind documente care nu le aparțineau sau care se aflau în țară ilegal.
De asemenea, a fost identificată o femeie care încerca să introducă în țară bunuri sustrase de la o firmă din Belgia, unde lucra. Toate persoanele implicate au fost preluate de autoritățile competente pentru a fi luate măsurile legale necesare.
De la aderarea la spațiul Schengen cu frontiere aeriene și maritime, polițiștii de frontieră, împreună cu colegii lor de la poliție, imigrări și jandarmerie, desfășoară acțiuni polițienești punctuale și inopinate în aeroporturi și porturi pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, precum și pentru a preveni și combate activități ilegale. Pentru a fi mai eficiente, se utilizează dispozitive mobile conectate la aplicația eDAC, care accesează bazele de date relevante ale autorităților române și ale celor din spațiul Schengen.
Până în prezent, polițiștii de frontieră au efectuat peste 100.000 de verificări în aplicația eDAC pentru a verifica valabilitatea condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor, cele mai recente constatări fiind următoarele:
- Pe data de 21.04.2024, o echipă mobilă de polițiști de frontieră de la Aeroportul Internațional Henri Coandă – București a identificat doi bărbați care sosise cu un zbor din Atena, prezentând două cărți de identitate emise de autoritățile din Franța. După verificările specifice, s-a constatat că aceștia nu corespundeau cu persoanele din documentele de călătorie prezentate, fiind cetățeni sirieni care solicitaseră azil în Grecia. Călătoria lor a fost întreruptă, fiind trimiși înapoi în Atena de compania aeriană.
- Pe data de 22.04.2024, o patrulă mixtă a legitimat o femeie, cetățean român, care sosise cu un zbor din Charleroi, Belgia, la Aeroportul Cluj-Napoca, unde au fost descoperite laptopuri și telefoane mobile în bagajele ei. După investigații, s-a stabilit că aceasta luase bunurile de la locul de muncă din Belgia, fiind implicată într-un caz de furt. Autoritățile competente au preluat cazul pentru continuarea cercetărilor.
- Tot în data de 22 aprilie, o patrulă de poliție de frontieră de la același aeroport a legitimat un bărbat din India care intenționa să călătorească în Italia, constatând că avea contractul de muncă expirat și permisul de ședere anulat. Persoana respectivă a fost predată autorităților pentru investigații suplimentare.
- Alte echipe mixte de la Aeroportul Henri Coandă au depistat mai mulți cetățeni din Nepal și Bangladesh care se aflau în țară ilegal, având contractele de muncă expirate. Aceștia au fost predați autorităților pentru luarea măsurilor legale.
Citiți și FOTO. Femeie blocată într-un container de colectare a hainelor uzate la baza Pasarelei Octav Băncilă
Echipele mixte de control vor continua să desfășoare acțiuni de verificare în aeroporturi și porturi pentru a preveni și combate activitățile ilegale.