Lipsa forței de muncă se manifestă tot mai des și în România. După ce mulți români au plecat în străinătate la muncă, în special în țările din Vestul Europei, necesarul pe piața locală a fost acoperit de firmele de recrutare cu personal adus în principal din țări din Africa și Asia, scrie termene.ro.
Vedeți și: Iranul amenință SUA
Legislația permite anual intrarea pe piața muncii din România a unui contingent limitat de muncitori străini. În ultimii trei ani, limita a fost la 100.000 de persoane din alte zone care au putut migra legal ca să muncească în țara noastră. Firmele de recrutare susțin, însă, că ar fi nevoie de până în trei ori mai mult angajați străini. „Estimăm că necesarul de muncitori străini pentru România în 2024 este de aproximativ 200.000 – 250.000 de persoane, având în vedere cererea actuală din diverse industrii. Dacă s-ar elimina anumite bariere birocratice, ar fi posibilă aducerea a până la 300.000 de muncitori străini pentru a satisface nevoile economiei”, a spus Melania Pop, reprezentantul unei firme de recrutare. Construcțiile și Horeca sunt domeniile economice care apelează cel mai des la forță de muncă din străinătate.
Firma recrutează personal din 10 țări, în principal din Nepal, Sri Lanka, India, Indonezia, Filipine, Egipt.
Ce spun datele oficiale
Anul trecut, domeniul în care s-au înregistrat cele mai multe locuri vacante a fost reprezentat de construcții (lucrări de construcții rezidențiale) – 68.739 de posturi. Deficit mare de personal a fost și în ceea ce privește activitățile poștale și de curierat – 38.522, activitățile de contractare a personalului – 28.237, a restaurantelor – 26.776, pe segmentul transporturilor rutiere de marfă – 14.986 și a activităților de protecție și gardă – 14.257.
Fii alături de noi pe Facebook