Formarea profesională reprezintă una din modalitățile de perfecționare a angajaților, care îi ajută să își îmbunătățească pregătirea profesională și să acumuleze cunoștințe pentru a avansa la locul de muncă. Formarea profesională este reglementată prin Codul Muncii ca o forma de educație continuă pentru angajați, în completarea sistemului formal de învățământ. Orice program de formare profesională are scopul de a crește nivelul de competență profesională, iar acest lucru se obține prin diferite cursuri de pregătire.
Angajatorii care inițiază participarea la cursuri de pregătire profesională au următoarele obligații:
– Să asigure cheltuielile de participare pentru salariați, dar și alte cheltuieli ocazionale pe perioada derulării cursurilor;
– Să asigure angajaților toate drepturile salariale pe toată durata formării profesionale.
Este important de menționat faptul că participarea la astfel de programe de formare profesionala poate fi facută si la inițiativa salariatului, nu doar a angajatorului. În aceste situații, ambele părți trebuie să cadă de comun acord cu privire la modalitatea de formare profesionala, durata programului, dar și alte drepturi și obligatii ale părților implicate.
Salariatul trebuie sa trimită solicitarea către angajator, iar acesta va analiza solicitarea, împreuna cu reprezentantul salariatilor sau sindicatul, dupa caz. Angajatorul trebuie sa ofere un raspuns cu privire la cererea pentru formare profesionala în termen de 15 zile de la data la care a primit solicitarea. De asemenea, angajatorul va decide care sunt condițiile in care se va desfăsura stagiul de formare profesională, inclusiv daca va suporta cheltuielile în totalitate sau doar parțial.