Plafonarea dobânzilor la creditele date de IFN (instituții financiare nebancare) a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul legislativ prevede și noi limitări în ceea ce privește recuperarea creanțelor. Actul normativ mai prevede că dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiții imobiliare nu poate depăși cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, care este la un nivel de 7,5% acum. În cazul creditelor de consum,
Vedeți și https://iasitvlife.ro/stiri/de-ce-nu-e-bine-sa-petreceti-concediul-in-strainatate/
DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale aceeași dobândă a BNR.
Dobândă în funcție de valoarea creditului
Costul total al creditării nu poate depăși un anumit procent pe zi, acesta fiind calculată în funcție de suma împrumutată (1%/zi pentru credite de consum de până în 5.000 de lei, 0.8%/zi pentru credite între 5.001 lei și 10.000 lei, 0,6%/zi pentru sume între 10.001 lei și 25.000 lei). În plus, indiferent de valoarea creditului, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.
„Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi și/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluționare alternativă a litigiilor”, prevede actul normativ.
Totodată, firmelor de recuperare creanțe li se interzice să perceapă de la debitori o sumă totală care să depășească cuantumul creanței de la momentul încheierii contractului de cesiune, incluzând orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cheltuielile cu executarea silită.
Dispozițiile noii legi intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Nu uita să ne urmărești pe Facebook!