Alertă de securitate: Nouă fraudă online prin mesaje false.
Nouă metodă de fraudă online: Infractorii trimit mesaje cu solicitări de vot în concursuri false. În ultima săptămână, mai mulți suceveni au primit mesaje cu un link malițios, parte a unei noi tentative de fraudă.
„În contextul actual al ameninţărilor cibernetice, Poliţia Română a identificat o tendinţă de înşelăciune care se răspândeşte rapid prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie. În special, una dintre aplicaţiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea şi naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al «exprimării unui vot online în cadrul unui concurs», autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înşelăciune în mediul online”, arată Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava.
În ultima săptămână, mai mulți suceveni au primit mesaje pe rețele sociale prin care erau îndemnați să voteze online presupuși concurenți la diverse competiții artistice sau de dans. Accesarea link-urilor indicate ducea la divulgarea datelor personale sau bancare.
Utilizatorii sunt vizați de o nouă fraudă prin mesaje nesolicitate, în română, care îi îndeamnă să voteze online o anume Adeline într-un concurs de dans. Miza: o bursă de studii în străinătate. Link-ul din mesaj este însă o capcană.
„Mesajul arăta astfel: «Bună! Te rog să o votezi pe Adeline în acest sondaj. Este fiica prietenei mele, iar premiul este o bursă pentru studii în Franţa. Mulţumesc mult!» urmat de un link maliţios”, arată poliţiştii.
Link-ul duce la o pagină unde se pot configura și conecta conturile de mesagerie pe diverse dispozitive, cum ar fi telefoane, PC-uri sau laptop-uri.
„Pentru a finaliza conectarea contului la dispozitivele electronice utilizate de autori, este necesar ca potenţiala victimă (titularul contului aplicaţiei de mesagerie) să introducă pe telefonul său mobil (pe care se afla deja configurat contul) un cod pin din 8 caractere (alcătuit de regulă din litere şi cifre), cod unic generat de serviciul aplicaţiei de mesagerie la momentul fiecărei solicitări de conectare pe alte dispozitive, solicitare introdusă în acest caz de autori şi nu de titularul contului aplicaţiei de mesagerie.
După acest demers, pentru a determina potenţialele victime să introducă acel cod pin, autorii le creează iluzia (prin link-ul expediat, precizat mai sus) că vor exprima un vot într-un sondaj, iar pentru aceasta este necesară o presupusă asociere a contului aplicaţiei de mesagerie deşi, în fapt, acestea erau redirecţionate către pagina web accesată anterior de autor pe dispozitivul său electronic pe care dorea să-şi configureze contul aplicaţiei de mesagerie al potenţialei victime”, scrie în comunicat.
Citiți și VIDEO. FCSB învinge Dinamo cu 2-1 și revine în fruntea Superligii
Ce recomandă polițiștii:
- Nu accesaţi link-uri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoştinţe.
- Evitaţi accesarea link-urilor suspecte sau cele din mesajele nesolicitate sau din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
- Nu introduceţi informaţii sensibile: Niciodată nu introduceţi coduri sau informaţii personale pe site-uri care nu sunt oficiale sau pe care nu le recunoaşteţi. De asemenea verificaţi dacă site-urile pe care sunteţi redirecţionaţi sunt oficiale şi nu introduceţi coduri sau alte date personale pe aceste site-uri dacă dumneavoastră nu aţi efectuat nicio solicitare în acest sens, precum este descrisă pe site-ul accesat.
- Nu introduceţi coduri nesolicitate aferente conectării/asocierii contului dumneavoastră de pe aplicaţia de mesagerie sau al altor canale de comunicare online pe alte dispozitive electronice dacă nu le-aţi solicitat dumneavoastră.
- Folosiţi metode alternative de comunicare: Dacă primiţi un mesaj suspect de la un prieten, contactaţi-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.
- Sesizaţi infracţiunile: Dacă aţi fost victima unei astfel de fraude sau aţi observat activităţi suspecte, contactaţi imediat autorităţile competente şi sesizaţi incidentul.
- Educaţi-vă şi educaţi-i pe alţii: Informaţi-vă despre tehnicile de fraudă şi tacticile utilizate de autorii infracţiunilor informatice şi fiţi mereu vigilenţi în mediul online. De asemenea, discutaţi cu familia şi prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.
- Folosiţi autentificarea în doi paşi, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile dumneavoastră online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta;
- Fiţi la curent cu cele mai recente ameninţări cibernetice şi cu modalităţile de protejare împotriva acestora, participând la cursuri de pregătire sau consultând resurse online de încredere.
Fii alături de noi pe Facebook