Dosarul „Heroina”, în care trei ieșeni sunt acuzați de mii de acte de trafic de heroină va începe să fie judecat în instanță. Magistrații Curții de Apel au dispus joi începerea judecății, deși din rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT a fost eliminată cea mai mare parte a declarațiilor martorilor. Din cele 35 de mărturii consemnate în rechizitoriu, cele depuse de 34 de clienți au fost eliminate. Judecătorii au constatat că ele fuseseră luate ilegal.
Declarații obținute ilegal în Dosarul „Heroina”.
Declarațiile martorilor nu fuseseră luate de procurorul de caz, ci de ofițerii poliției judiciare, o greșeală de procedură speculată de avocatul inculpaților, Olivian Moroșanu. Singura mărturie menținută în rechizitoriu a fost cea a unui investigator sub acoperire.
Dosarul în care au fost inculpați Ionel Nălbaru, Ionuț Răzvan Călin zis „Jidanu” și Andrei Eusebiu Bâdiliță, zis „Sebi din Bularga” a fost trimis în instanță după doi ani de anchetă. Până la sfârșitul anului trecut, procurorii stabiliseră că Nălbaru, Călin și Bâdiliță constituiseră o grupare de traficanți. Rețeaua funcționa de trei ani, de când o primă rețea ieșeană de traficanți de heroină fusese destructurată.
Procurorii au instrumentat peste 1.500 de tranzacții făcute de cei trei, în valoare totală de 366.500 lei, cifrele reale fiind probabil mult mai mari. După cum au stabilit procurorii DIICOT, traficanții cumpărau droguri în cantități mici din București, revânzând marfa în Iași, prin intermediul unor cunoștințe mai vechi, după ce-și luau toate măsurile de precauție. Activitatea era deosebit de rentabilă, „adaosul comercial” putând ajunge și la 900%. O doză cumpărată din București cu 10-15 lei era vândută consumatorilor din Iași cu cel puțin 100 de lei.
După decizia de joi a Curții de Apel, dosarul urmează să fie înaintat Tribunalului. Acesta va stabili primul termen de judecată. Procesul va începe cu Nălbaru și Bâdiliță, aflați în continuare în stare de arest. Tribunalul a prelungit marțea trecută arestul preventiv în care se află cei doi din iulie anul trecut. Decizia a fost menținută de Curtea de Apel.
Sursa: ZDI