Fabrica de lactate din Ibănești, județul Botoșani, este investigată de mai multe instituții în urma unui incident tragic. Patru persoane au pierit după ce au fost implicate într-un accident în care au căzut într-un bazin de decantare a apelor reziduale și au inhalat vapori toxici.
Dosarul penal pentru ucidere din culpă a fost deschis de procurori. În același timp, familiile sunt indignate și susțin că victimele nu ar fi trebuit expuse la pericol în fosa respectivă.
Valeriu Bulubenchi a fost primul lucrător care a intrat în bazinul cu apă reziduală, care avea o adâncime de șase metri, situat în curtea fabricii, pentru a-l curăța. Cu toate acestea, când acesta nu a mai putut ieși singur, colegul său, Mitică Racu, a sărit în ajutorul său.
Bărbații aveau vârste cuprinse între 50 și 52 de ani.
Viorel Secrieru, al treilea bărbat în vârstă de 47 de ani, și-a informat superiorii și a coborât în bazin. După ce nici el nu a mai revenit la suprafață, acționarul majoritar al companiei, Radu Tudose, a intervenit.
Citiți și Morți în fabrica de cașcaval
Alți angajați ai fabricii de lactate au sunat la 112.
Lui Viorel Secrieru i se născuse o fetiță de zece zile. Valeriu Bulubenchi urma să își însoare fiul în septembrie. Familiile lor lansează acuzatii, potrivit stirileprotv.ro.
Petrea Secrieru, tatăl lui Vasile Secrieru: „Condiția să fie om specializat ca să intre în groapa aceea. Al meu băiat avea alt post de lucru nu acolo. În altă parte lucra. Dar ce s-a întâmplat cum a ajuns acolo nu știu. L-a trimis patronul”.
Elena Secrieru, mama lui Vasile Secrieru: „L-a trimis pe dânsul ca să-i salveze pe ceilalți și a rămas și el acolo. De ce l-a trimis dacă nu avea mască?”.
Verișoara lui Valeriu Bulubenchi: „Verișorul meu a intrat acolo împingându-l șeful lui”.
Poliția și Parchetul fac anchetă pentru ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă. Pentru că vorbim despre un accident colectiv de muncă, cercetarea a fost preluată de ITM București.