România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, a declarat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, făcând aluzie la recenta decizie a Casei Albe de a retrage trupe din Germania, urmând ca o parte a efectivelor armate să fie relocate în alte state europene membre NATO, relateaza hotnews.ro
„Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit recent că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă. România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale”, a declarat ambasadorul la reuniunea Consiliului din România al Ligii Navale a Statelor Unite de la Eforie Nord.
Deși nu a făcut trimitere concret la recenta decizie a Washington-ului privind trupele din Germania, declarația sa vine în contextul în care Statele Unite au decis retragerea a 11.900 de militari americani din Germania, pentru a repoziționa o mare parte dintre aceștia în Belgia, Italia și alte țări NATO. Anunțul a fost făcut miercuri de șeful Pentagonului, Mark Esper.
Armata americană își va muta și cartierul general din Europa, respectiv din Germania în Belgia.
SUA intenționează de asemenea să relocheze trupe în Polonia și statele baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste țări cu privire la statutul lor, a precizat secretarul american al Apararii în cursul unei conferințe de presă la Washington.
Preşedintele SUA a anunţat încă din luna iunie că are în vedere o retragere parţială a trupelor americane din Germania, pe fondul unei dispute de lungă durată cu Berlinul privind cheltuielile pentru Apărare.
Din cei aproximativ 34.500 de militari americani în prezent staționați în Germania, circa 6.400 vor fi repatriați în SUA, în timp ce alți 5.600 vor fi relocați în alte țări NATO, a precizat Esper.
În jur de 2.000 de soldați vor fi de asemenea repartizați între Italia și Belgia. De asemenea, Comandamentul militar american în Europa (Eucom), în prezent cu sediul în Germania, la Stuttgart, se va muta la Mons, în Belgia, unde se află comandamentul NATO, ceea ce îl va scuti pe generalul american care conduce în mod tradiţional cele două structuri să penduleze între cele două ţări.
Și Comandamentul militar american pentru Africa (Africom), care se află tot la Stuttgart, ar putea să fie mutat, dar nu a fost încă luată o decizie, a spus şeful Pentagonului. Cei 2.500 de soldaţi ai Forţelor Aeriene SUA staţionaţi la baza Mildenhall din Marea Britanie şi care urmau să fie relocaţi în Germania vor rămâne în Marea Britanie.