Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată anual pe 25 noiembrie. În 2022, tema este „UNITE! Activism to End Violence against Women & Girls”.
Evenimentul este marcat prin culoarea portocaliu, afișată pe principalele clădiri şi repere ale oraşelor.
Aceasta reprezintă un viitor mai luminos, eliberat de orice formă de violenţă îndreptată împotriva femeilor şi fetelor, potrivit Națiunilor Unite.
Activismul în cazul femeilor supuse violențelor de orice fel a pornit și de la mişcarea #MeToo, fondată de activista Tarana Burke în 2006, a explodat şi a declanşat mobilizarea globală, creând un moment de urgenţă în prevenirea şi răspunsul la violenţa împotriva femeilor şi fetelor. De atunci, s-au creat o conştientizare şi un curent global pentru a elimina violenţa împotriva femeilor şi fetelor.
În acelaşi timp, a existat o creştere a mişcărilor împotriva drepturilor, inclusiv a grupurilor anti-feministe o reacţie împotriva organizaţiilor pentru drepturile femeilor şi o creştere a atacurilor împotriva apărătorilor şi activiştilor drepturilor omului. Sprijinirea şi investiţia în organizaţii puternice şi autonome pentru drepturile femeilor şi mişcări feministe este cheia pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor şi fetelor. De aceea, tema pentru 2022 este „UNITATE! Activism pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor şi fetelor”, arată Agerpres.
Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit, la 7 februarie 2000, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
În România, una din patru femei a fost agresată de partener
Potrivit Eurobarometrului 449 din 2017, în România una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener si 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații.
Doar în prima jumătate a anului 2022 au avut loc peste 26.000 de fapte de violență domestică. O treime din cele 5.163 de ordine de restricție au fost încălcate, a transmis IGPR.
445 de femei și fete au fost ucise de un membru de familie în ultimii 9 ani. În primele șase luni ale anului 2022, 19 femei și fete au fost ucise de un membru al familiei.
În tot acest timp, femeile aud mereu că trebuie să păstreze în familie ce s-a petrecut în familie, transmit ONG-urile care se implică în violența din familie.
În realitate, tocmai tăcerea ajută agresorii, în timp ce victimelor li se iau vocea și șansa de a primi ajutor din afară.
Sursă: stirileprotv.ro
Citește și: Interlopul Adrian Corduneanu reținut într-un nou dosar