Din această lună, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a inclus zeci de investigații medicale, analize și tratamente pe lista celor decontate.
Se acordă o atenție deosebită prevenției, astfel că vorbim, printre altele, de ecografii, mamografii și unele tipuri de RMN de care oamenii pot beneficia gratuit, scrie stirileprotv.ro.
Găsiți lista cu toate analizele decontate AICI.
Mii de pacienți ajung zilnic în ambulatoriile de specialitate.
Pacient: „Oamenii plătesc uneori…foarte mult și nu ne permitem, suntem pensionari”.
De acum, inclusiv pacienții cu hemofilie, talasemie, HIV/SIDA, dermatită atopică sau hemipareză pot merge direct la medicul din ambulatoriu pentru analize. Este nevoie însă de o programare și de un bilet de trimitere de la medicul de familie.
Oamenii pot cere puncție biopsie mamară ghidată ecografic, tratamentul limfedemului, al tumorilor suprainfectate ori fistulelor tumorale, iar celor cu diabet li se pot interpreta rapoartele de pe senzorii de diabet.
Analize noi sunt și pentru asistența medicală paraclinică din ambulatoriu. De exemplu transferină serică, vitamina B12, acidul folic sau raportul de albumină-creatinină.
Iar, în primele 4 luni, bolnavii cu AVC și marii arși pot beneficia de 42 de zile de recuperare în ambulatoriu, nu doar de 21 ca până acum.
Dr. Bogdan Ștefan Crețu, coordonatorul Ambulatoriu SUUB: „Consultații cu CASA, cele gratuite, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sunt limitate al un anumit număr pe zi. Discutăm de aproximativ 500 de paicenți pe zi într-o zi lucrătoare”.
În cabinetele medicilor de familie, care sunt dotate cu echipametele necesare, se pot recolta probe pentru testul Babeș-Papanicolau. Se poate face si testul FRAX pentru pacienții cu osteoporoză.
Medicii vor fi încurajați să facă analize de prevenție, atât copiilor, cât și adulților.
Larisa Mezinu, purtător de cuvânt CNAS: „Pachetul de prevenție presupune consultații începând de la vârsta de 2 ani, secondate de un set de anlize medicale gratuite. Peste 40 de ani, analziele pot fi efectuate și peste valoarea de plafon lunară”.
Și pachetul de îngrijiri la domiciliu a fost extins, cu masajul limfedemului, logopedie individuală ori recoltare de probe biologice. La externare pacientul primește o scrisoare de la medicul speicalist cu care merge la Casa de Asigurări de Sănătate unde i se prezintă lista centrelelor care sunt în contract cu casa. Astfel încât bolnavul să nu fe nevoit să plătească aceste servicii medicale.
Asigurații pot alege specialiști din alte județe care să le acorde îngrijirea acasă, iar statul le va deconta acestora transportul.
Iar de acum oamenii au gratuit o dată pe an și un detartraj. Plafonul pentru medicii stomatologii a ajuns la 6.000 de lei în mediul urban și la 9.000 de lei în rural.