Războiul din Ucraina, ajuns în a 76-a zi, afectează şi viaţa din adâncurile Mării Negre. Delfinii, care fug la rândul lor din calea războiului, mor pe plajele din Turcia sau Bulgaria.
Potrivit The Guardian, Turcia a raportat un număr tot mai mare de delfini comuni eşuaţi pe coasta Mării Negre. Peste 80 de delfini au fost găsiţi morţi pe ţărmurile din vestul Turciei, anunţă autorităţile de la Ankara. Aceeaşi situaţie este raportată şi de autorităţile din Bulgaria. Cei care nu eşuează pe ţărmurile Mării Negre ajung în plasele pescarilor.
Nu există protocoale de protecţie a animalelor pe timp de război
Specialiştii sunt de părere că delfinii se refugiază spre sud, speriaţi de zgomotul războiului. Poluarea fonică masivă din jurul ţărmurilor Ucrainei poate fi explicaţia şi pentru faptul că animalele îşi pierd orientarea şi ajung să eşueze.
„Trauma acustică este una dintre posibilitățile la care ne gândim. Nu avem dovezi care să ateste ce ar putea provoca în Marea Neagră sonarul de frecvență joasă, pentru că nu am mai văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot, pentru o perioadă atât de îndelungată. Știința însă cere întotdeauna dovezi”, a declarat Bayram Ozturk, preşedintele Fundației de Cercetare Marină din Turcia.
Este cunoscut faptul că navele de luptă şi submarinele se folosesc de sonar pentru a comunica sau pentru a detecta forţele inamice. Mamiferele marine se folosesc de sunet pentru a se orienta, iar un zgomot puternic poate avea efecte grave, chiar fatale asupra lor. Oamenii de ştiinţă se plâng de faptul că nu pot face nimic în această privinţă pentru că nu există protocoale pentru protejarea animalelor pe timp de război.
Sursa: Observator