Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni, intervalul 20 ianuarie – 3 februarie 2020.
Luna ianuarie, numită şi gerar, ar trebui să înregistrăm cele mai scăzute valori de temperatura din an. În mod normal pentru această perioadă a fi persistenţa maselor de aer continental polar pentru toată jumatatea estică a Europei.
Ca urmare a pătrunderii unor mase de aer tropical, în spaţiul geografic al ţării noastre, am avut şi creşteri spectaculoase ale valorilor termice.
În astfel de conditii sinoptice s-au inregistrat şi cele mai ridicate temperaturi maxime din această lună. În data de 7 ianuarie 2001 la Oraviţa a fost atinsă maxima absolută de 22,2ºC. Pentru capitală, temperatura maximă de 18ºC a fost înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, pe 29 ianuarie 2002.
Ultima decadă din ianuarie 2020 vine cu o situaţie de ”blocaj OMEGA” pentru mare parte din continent, scrie jurnaldevreme.ro. Influența anticiclonul Azoric va sta la baza vremii cu aspect primăvăratec dar şi a precipitaţilor care vor fi aproape inexistente pănă la finalul lunii.
Pentru săptămâna 20 – 26 ianuarie, temperatura aerului va avea valori ce se vor situa peste limitele specifice perioadei, îndeosebi în regiunile extrecarpatice. O creştere a temperaturilor se va înregistra spre finalul săptămânii.
Vremea în Moldova
În intervalul 20 – 25 ianuarie media temperaturilor maxime va avea variații în general între 2 și 9 grade, iar a minimelor între -5 și -1 grad. Ulterior, până spre sfârșitul lunii ianuarie, valorile maxime de temperatură vor fi în medie de 9…11 grade, în timp ce media minimelor va fi între -1…2 grade, apoi se va răci treptat, astfel încât la finalul perioadei de prognoză media maximelor se va apropia de 3 grade, iar a minimelor de -2…-4 grade. Doar trecător și pe suprafețe mici vor fi posibile precipitații slabe, mai ales după data de 29 ianuarie.
Vremea la munte
Perioada cu cele mai ridicate temperaturi va fi între 25 și 30 ianuarie, când media maximelor se va situa între 3 și 5 grade, iar a minimelor între -5 și -2 grade.
În restul intervalului vor fi maxime a căror medie regională va avea valori între -6 și 1 grad, iar media minimelor va fi între -12 și -6 gade. Trecător vor fi precipitații în general slabe cantitativ, pe suprafețe mici în prima săptămână și local în cea de a doua.
Potrivit ANM, estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
(Sursa: Observator.tv)