300 de studenţi ai UMF Iaşi au vrut să se alăture medicilor şi asistenţilor din spitalele COVID, însă, după ce au aflat detalii despre condiţiile contractuale, unii dintre ei ar putea refuza să semneze contractele de voluntariat.
Studenţii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) Iaşi spun că voluntariarul în spitalele COVID va fi o adevărată provocare, mai ales în cazul celor care vor fi repartizaţi în alte judeţe. Acesta fiind şi motivul pentru care unii dintre cei înscrişi în programul de voluntariat se gândesc să se retragă.
La nivelul municipiului Iaşi, 300 de tineri s-au înscris în acest program, dornici să se alăture medicilor şi asistenţilor.
„Dând rapid deadline-ul de completare a acelui formular de înscriere, colegii s-au mobilizat foarte repede. Din prima seară, de pe 18 noiembrie, am avut un număr impresionant de colegi înregistraţi în formular. Înseamnă clar că îşi doresc să vină în sprijinul cadrelor medicale din spitalele COVID. Îşi doresc să şi înveţe din această experienţă şi să simtă şi că ei sunt un real folos în lupta cu pandemia, cu virusul acesta care ne-a dat peste cap vieţile tuturor.
Am închis formularul foarte repede, am avut doar 2 zile timp de înscriere. Asta nu a ţinut de noi, aşa ni s-a cerut”, spune Alexandra Strugariu, vicepreşedinte al Societăţii Studenţilor Medicinişti Iaşi.
Potrivit acesteia, unii dintre studenţi se gândesc să refuze să semneze contractul de voluntariat, principalul motiv fiind faptul că unii dintre ei ar putea fi repartizaţi în alte judeţe, scrie adevarul.ro.
De asemenea, studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi spun că voluntariatul nu le va lăsa timp suficient pentru a urma cursurile din cadrul universităţii. La toate acestea se adăuga şi faptul că voluntariantul se va desfăşura şi în perioada sesiunii studenţilor medicinişti.
Ce spune conducerea UMF Iaşi
Cadrele didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi spun că pentru studenţi e foarte important în primul rând să se pregătească în cadrul Universităţii.
Şi rectorul UMF Iaşi este de părere că pregătirea studenţilor în sălile de curs primează.
„Voluntariatul poate să fie făcut în weekend, sâmbata şi duminica, dar în timpul perioadei de pregătire practică, în vederea însuşirii materiei, trebuie să se desfăşoare. Procesul didactic nu ar putea fi înlocuit cu nimic altceva”, a declarat pentru Digi24 Viorel Scripcariu, rector la UMF Iaşi.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că aproape 2.000 de studenţi s-au înscris pentru a deveni voluntari alături de cadrele sanitare din prima linie, iar 720 au fost deja repartizaţi în 25 de judeţe.