Spitalul modular de la Leţcani este pregătit să întâmpine un nou val pandemic. Cu doar câteva săptămâni în urmă, în interiorul spitalului răsunau senzorii care avertizau asupra concentraţiei prea mari de oxigen, iar personalul era nevoit să stea cu uşile de acces deschise, ca să elimine orice pericol de incendiu.
Acest lucru a pus la încercare sistemul de încălzire, care a funcţionat continuu la maxim. Ca urmare, conducerea Asociaţiei Euronest, proprietara spitalului, a dispus o verificare a instalaţiei de încălzire, inclusiv a celei de ventilaţie. Alina Popa, directorul executiv al Euronest, ne-a spus că firma angajată în acest sens încă nu a terminat testele, dar că, până la Sărbători, cu siguranţă totul va fi pus la punct, scrie ziaruldeiasi.ro.
Şi comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean, în administrarea căruia este acum complexul amplasat la Leţcani, ne-a asigurat ieri că totul este pregătit în eventualitatea apariţiei unui Val 5 al pandemiei.
Col. Ionuţ Grădinaru ne-a precizat ieri că sunt pregătite 48 de paturi la secţia Terapie Intensivă şi încă 70 la Boli Infecţioase, câte a aprobat Direcţia de Sănătate Publică. Amintim că spitalul mobil are o capacitate de 256 de paturi, dar măsurile de distanţare impuse au redus numărul celor care pot fi utilizate în condiţii optime.
În cazul unei noi creşteri a numărului de infectări cu coronavirus, complexul de la Leţcani va prelua din nou bolnavi, în aşa fel încât spitalele din Iaşi să poată trata şi pacienţi afectaţi de alte boli, ne-a mai spus şeful ISUJ Iaşi.
Acest lucru a fost menţionat şi de directorul DSP cu câteva zile în urmă. Colonelul Grădinaru a adăugat că în acest moment nu mai este niciun fel de problemă de ordin tehnic la spitalul mobil.
Consiliul Judeţean a aprobat la sfârşitul lunii octombrie, pe fondul creşterii incidenţei cazurilor de Covid-19, deschiderea unei a doua linii de gradă la spitalul de la Leţcani. De câteva zile, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire este sub 50 pe zi. „În această perioadă, cazurile noi de Covid-19 vor fi preluate doar de Spitalul de Boli Infecţioase, atât în secţiile din oraş cât şi din unitatea mobilă Leţcani. Cazurile cu nevoi mari de oxigen vor rămâne în centru, adică la Infecţioase, iar cazurile mici şi medii de oxigen vor fi la Leţcani. Şi secţia ATI de la Leţcani va prelua majoritatea cazurilor, precum şi unitatea mobilă ATI din curtea Spitalului de Boli Infecţioase, la fel”, declara la începutul săptămânii dr. Vasile Cepoi.