𝗖𝗼𝗻𝗳𝗲𝗿𝗶𝗻𝘁̦𝗮 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆ „𝗩𝗶𝗶𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗮𝗴𝗿𝗼𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲”, desfășurată la Iași pe 24 aprilie, în Aula Magna a Universității de Științele Vieții (USV), a reprezentat un deosebit prilej de prezentare a noilor cercetări și proiecte de succes din domeniu, alături de inovații și tehnologii de precizie pentru creșterea eficienței proceselor de producție pe lanțul alimentar. Cei peste 20 de speakeri invitați din România și Regatul Țărilor de Jos au prezentat modele de bune practici de agricultură sustenabilă, precum și performanțele obținute de aceștia în domeniul agroalimentar.
În cadrul primei Conferințe Internaționale organizate de Consulatul Regatului Țărilor de Jos din Iași, la care au participat în sală peste 300 de specialiști din domeniul agro-alimentar și companii de renume olandeze și românești, fermieri români și olandezi, reprezentanți ai mediului public și academic, profesori și studenți, s-a punctat importanța unei strategii sustenabile la nivel global pentru ca producția agroalimentară să fie făcută eficient și fără a dăuna mediului înconjurător. Provocări precum menținerea ”etichetei curate” a produselor, scurtarea lanțului de aprovizionare de la producător către consumator și accesul la resurse de hrană sigure, au fost câteva din subiectele punctate de speakerii invitați.
”Regatul Țărilor de Jos este cunoscut drept un lider în domeniul agroalimentar și al tehnicilor de procesare a hranei, alături de dezvoltarea de noi tehnologii pentru creșterea animalelor și a plantelor. Avem parteneriate active cu universitățile neerlandeze și dorim să dezvoltăm și mai mult cooperările acestea pentru a genera împreună inovații și tehnici noi de a dezvolta produse agroalimentare sustenabile și ușor de oferit pentru populație. Găzduirea și organizarea acestei conferințe este onorantă pentru noi și ne dorim tot mai mult promovarea și recunoașterea instituției noastre despre un exponent al învăţământului superior de specialitate, agronomic şi medical veterinar, cu anvergură la nivel naţional şi european” a declarat prof. univ. dr. Jităreanu Gerard, rectorul Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
În deschiderea conferinței au luat cuvântul și au încurajat o colaborarea activă între mediul academic și cel profesional pentru dezvoltarea agroalimentară a regiunii noastre, invitații de onoare precum Hinke Nauta, șefa misiunii Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, alături de statistici și informații de valoare cu privire la potențialul agroalimentar al regiunii noastre prin intervențiile domniilor sale, Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași și Gabriel Hoha, director executiv din cadrul Direcției Agricole Iași. Pentru a puncta oportunitățile de dezvoltare, prof. univ. dr. Liviu- Dan Miron, prorector cu cercetarea ştiinţifică şi relaţiile internaţionale din cadrul USV Iași, a prezentat noutățile cu privire la cercetarea academică și dezvoltarea parteneriatelor regionale active dintre mediul profesional și cel academic pentru inovare și dezvoltare de noi tehnici de producție agroalimentară.
”Am avut bucuria și onoarea de a organiza această conferință în premieră la Iași, alături de Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Universitatea de Științele Vieții din Iași, Organizația Femeilor Antreprenor din UGIR și numeroși parteneri importanți, instituții și organizații consacrate, atât publice cât și private din Olanda și România. Aceștia au venit alături de noi și au punctat importanța reorganizării modului în care sectorul agroalimentar poate să funcționeze pentru a avea un impact pozitiv pe viitor și pentru accesul populației la hrană sănătoasă. Prin această conferință, ne-am dorit să lansăm noi oportunități pentru dialog, schimb de experiențe și idei între cele două țări, contribuind astfel la formarea unei viziuni strategice pentru viitorul sustenabil al producției agroalimentare din România” a declarat Amalia Georgescu, consul onorific al Regatului Țărilor de Jos la Iași.
Consilierul pentru Agriculură din partea Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, Republica Moldova și Bulgaria, Sophie Neve, a punctat importanța integrării exemplelor de succes și transferul de cunoștințe ce poate fi făcut cu succes și ușor între cele două țări: ”A fost inspirațional să avem atât de multe perspective asupra sistemelor alimentare durabile. Am fost onorată să fiu parte a panelulu ide dezbateri și să împărtășesc politica și poziția ministerului olandez al Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor, pentru a sublinia importanța și echilibrarea unei relații viabile pentru activitatea derulată de fermieri, alături de menținerea unei biodiversități pentru protecția mediului. Am împărtășit abordarea olandeză integrată pentru a îndeplini obiectivele internaționale și ale UE privind apă, sol, aer, climă și biodiversitate. De asemenea, am punctat faptul că idea de pământ sănptos se află în centrul soluțiilor propuse de noi și este singura cale de urmat pentru securitatea alimentară și pentru alimente sănătoase și gustoase pe termen lung.”
De asemenea, în cadrul conferinței, Sophie Neve a fost prezentat ghidul ”Bune practici olandeze pentru managementul integrat apă-sol, cu potențial de aplicabilitate în sectorul agroalimentar în România” prin care se oferă exemple concrete de agricultură sustenabilă ce pot fi aplicate și de fermierii români. Ghidul poate fi descărcat AICI.
Dezbaterea principală din cadrul conferinței a adus pe scenă specialiștii din Regatul Țărilor de Jos, precum Laars Veraart, general manager ALPA și Sophie Neve, alături de speakeri din România, în persoana lui Teofil Dascălu, manager Frizon Group, Ovidiu Bocaniciu, manager general Zeelandia România și Adrian Iurcan, manager general BIOCOMP. Momentul a fost moderat de jurnalistul Valentin Huțanu, specializat în zona agroalimentară. Dezbaterea a încurajat un dialog deschis și echilibrat plecând de la esențiala temă din arealul agroalimentar. Dezbaterea s-a axat pe principiul „Farm to Fork Strategy”, fundamental în lanțul ce ține de provocările și acțiunile actuale în domeniul hranei și al schimbărilor climatice. Crizele alimentare de la nivel global, diminuarea resuselor de apă potabilă, poluarea, pierderea biodiversitații, necesită aplicarea unr măsuri concrete pentru diminuarea acestora. A fost un panel în care, deopotrivă, administrații guvernamentale, companii, mediul academic, profesioniști sau fermieri au putut reliefa elemente legate de problemele cu care se confruntă, care sunt punctele slabe, cele forte dar, mai important, soluțiile ce pot fi elaborate și cum pot fi îmbunătățire aspectele temei din panelul ales.
”Astfel de conferințe internaționale, având toți actorii implicați în domeniu, reprezintă calea spre elaborarea de noi strategii, de înțelegere mai bine a ceea ce se întâmplă și cum putem gestiona viitorul pe acest plan-cheie al lumii globale contemporane” a declarat Valentin Huțanu în finalul panelului, concluzionând asupra importanței continuării colaborărilor active dintre Regatul Țărilor de Jos și România.
Conferința a fost completată cu succes de partenerii expozanți ce și-au prezentat noutățile și bunătățile prin serviciile și produsele expuse, cu titlu de degustare pentru participanți. Astfel, dorim să mulțumim USV Iași pentru prezentarea oportunităților de studii și cercetare academică. Compania Zeelandia România, și-a prezentat noutățile în materie de ingrediente pentru patiserie și panificație și a oferit șansa studenților de la USV de a folosi ingredientele marca Zeelandia pentru a produce o gamă diversificată de produse de patiserie și cofetărie, ce au bucurat papilele gustative ale participanților. De asemenea, și-au prezentat produsele alimentare, ferma de capre Bettine, prima fermă socială din România, ferma de ovine Berke din Harghita, crescătoria de pește Bunătăți de la Iaz, cu amenajări piscicole cu o suprafață de peste 800 hectare în județele Botoșani și Iași, alături de fabrica ce îmbuteliază apa puternic mineralizată Mathild de Bodoc din Covasna. Firma Rompak România a promovat vinasa, obținută în urma procesul de producere a drojdiei proaspete, îngrășământ biologic cu certificare pentru utilizare în agricultura ecologică. De asemenea, au fost prezenți la eveniment, și expozianții Ravana Design, fabrică ce produce ambalaje din carton și firma BIOCOMP, ce a prezentat serviciile de biosecuritate ecologică integrată prin tehnologia luminii ultraviolete UV-C.
În cadrul celei de-a doua părți a conferinței s-au prezentat proiecte și afaceri de succes, noi cercetări în domeniu, inovații și tehnologii de precizie pentru creșterea eficienței proceselor de producție pe lanțul alimentar, modele de bune practici de agricultură sustenabilă, precum și performanțe ale unor antreprenori de succes din domeniul agroalimentar. Au fost invitați pe scenă să îți prezinte reușitele și proiectele, speakeri precum:
- Dr. Peter Kromann, cercetător agronom în cadrul Universității și Centrului de Cercetare Wageningen din Regatul Țărilor de Jos, plantologist, consultant neerlandez internațional în dezvoltare agroalimentară sustenabilă, ce a vorbit despre conceptul ”Farm of the Future”.
- André Muit, neerlandez cu peste 30 de ani experiență profesională și socială în Bacău, președinte al Asociației ”Betania” și Manager al primei ferme sociale din România, Ferma ”Bettine” din satul Găgești.
- Prof. univ. dr. Răzvan Radu-Rusu și prof. univ. dr. Vasile Maciuc,USV Iași, ce au prezentat proiectul fermei de 50 de bovice și producție lactate coordonat de Universitate.
- Prof. univ. dr. Denis Topa și prof. univ. dr. Gavril Stefan,USV Iași, ce au punctat dezvoltarea unui nou proiect ”Argitech” ce va avea unimpact major în regiune, prin dezvoltarea a 10 noi consorții, crearea de cursuri cu certificări pe meseii ale viitorului în sectorul agroalimentar și echiparea la cele mai înalte standarde a 10 campusuri vocaționale, în parteneriat cu Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” Iași.
- Sorin Dănilă, manager și promotor al apelor terapeutice Mathild de Bodoc din Covasna, prima apă bio din România, din sursa de izvor montan, din arie protejată, singura apă puternic mineralizată cu ioni ce hidratează și reface oglinda de minerale.
- Alexandru Sandor, manager comercial al firmei Berke ce a prezentat produsele excepționale produse sub marcă proprie prin ferma de oi și fabrica de procesare de la poalele Munților Hargita Mădăraș, în localitatea Izvoare, Harghita.
- Raluca Diaconiuc, jurnalist radio și TV de aproximativ 30 de ani, ce a punctat importanța promovării noutăților din domeniul agroalimentar și menținerea unei relații strânse între mediul academic, instituțional, profesional și cel al mass-medie de specialitate. Exemplele de bune practici și specialiștii trebuie promovați la nivel național și internațional, iar canalele moderne de comunicare pot sprijini seminificativ acest demers.
Conferința a fost organizată în cele mai mici detalii de Amalia Georgescu, antreprenor, consul onorific al Regatului Țărilor de Jos la Iași, prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activităţi sociale, și Gabriela Gârboan, consilier politici agricole, alimentație și Natură din cadrul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Evenimentul a fost transmis și live pe pagina din social media a Consulatului Regatului Țărilor de Jos din Iași, și a atins peste 2.000 de vizualizări cu participanți din Olanda, Franța, Germania, Pakistan, Republica Moldova și România.
Acest eveniment se dorește a fi organizat anual, pentru a prezenta noutățile din sectorul agroalimentar și a promova modele de succes atât din România cât și din Regatul Țărilor de Jos, prin specialiștii invitați și companiile partenere interesate de tematica conferinței.
Parteneri principali în organizare: AGEO Biz & Corporate Events, BIOCOMP și Zeelandia România
Parteneri instituționali: Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, NRCC – Netherlands Romanian Chamber of Commerce, Camera de Comerț și Industrie Iași, UGIR – Uniunea Generală a Industriașilor din România, Emblematic România, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași.
Parteneri și colaboratori: Rompak România, ALPA – land for life, Ferma Bettine, Fabricat în Iași, Ravana, SOCIETEC, AVISSO, Karpaten Schatze SRL – Mathild de Bodoc, BERKE, Frizon România, Bunătăți de la iaz, Kosarom, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Dispozitive cu Lumină Ultravioletă – UV.RO, Unirea Hotel & SPA, Diatim Production, Starlive.
Parteneri media: Ziarul News, PressHub, AgroTV, Agrointeligența, Curierul Național, Clubantreprenor.ro, Business Voice România, AGERPRES, Moldova Economică, Radio România Iași, VIVA FM, Iași TV Life, TELE7ABC, Evenimentul Zilei.
Consultatul Regatului Țărilor de Jos a fost lansat oficial în luna octombrie a anului 2023 și gestionează relații cu cetățenii și companiile neerlandeze din Regiunea Nord-Est (Iași, Suceava, Bacău, Botoșani, Vaslui Și Neamț) și Județele Covasna și Hargita.
Relații cu mass-media
Ec. Amalia Georgescu
Consul Onorific, antreprenor
Consulatul Regatului Țărilor de Jos la Iași