Începând din această dimineaţă una din casele clanului Tănase aflată pe strada Zlataust, de lângă Poliţia Municipală a fost percheziţionată în cadrului unui dosar privind infracţiuni asociate crimei organizate.
Aici locuiește Belgian Tănase, fratele lui Cosmos Tănase, considerat a fi liderul clanului de interlopi, scrie ziaruldeiasi.ro.
Poliţiştii de la Criminalitate Organizată Iași (BCCO) şi procurori DIICOT Iaşi au descins în vila respectivă unde locuiesc soţul celei cunoscute drept „Păroasa”, decedată în anul 2013, şi cei şase copii – cinci fete şi un băiat. Acesta din urmă, în vârstă de 20 de ani, ar fi vizat în anchetă. La fata locului si-a facut aparitia si liderul clanului, Cosmos Tanase. Acesta a venit la percheziții într-un autoturism Mercedes însă nu a intrat în casa fratelui său, și în care se aflau anchetatorii.
După câteva ore de percheziții, în jurul orei 16, polițiștii și procurorii au dus la audieri un tânăr, încătușat. Cel mai probabil, acesta este fiul lui Belgian Tănase.
Casa vizată de către anchetatori este opulentă, cu gard înalt iar în interior locuiesc mai multe familii. Polițiștii au percheziționat vila cu etaj apoi au ridicat câteva bunuri și au dus la audieri o persoană. De asemenea, la percheziții a fost prezent și un avocat.
În casa respectivă a trăit ”Păroasa”, adică Mariana Ciubotariu, care a murit în anul 2018, la vârsta de doar 28 de ani. Ea a murit pe masa de operație, în timpul unei operații de mărire a sânilor și a lăsat în urmă șase copii.
”La data de 3 februarie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au efectuat 26 de percheziții domiciliare, în municipiul București și județele Iași, Arad, Teleorman, Botoșani, Argeș, Vrancea și Ilfov, într-o cauză penală având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2017, membrii unui grup infracțional organizat ar fi deținut date cu privire la carduri bancare aparținând unor persoane din diverse țări, cu care ar fi efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos, respectiv ar fi achiziționat diverse bunuri de la agenți comerciali din străinătate, bunurile fiind livrate pe teritoriul României, prin intermediul firmelor de curierat.
Datele de identificare ale cardurilor bancare ar fi fost obţinute în mod ilegal, fie prin achiziţionarea lor de pe diverse site-uri de specialitate, fie prin accesarea în mod ilegal a unor diverse platforme online.
Prejudiciul estimativ, cauzat de membrii grupului infracțional organizat, stabilit până în prezent, este de 300.000 de euro.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava au fost conduse, în vederea audierii, 15 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. București, B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Pitești, S.C.C.O. Arad, S.C.C.O. Teleorman, S.C.C.O. Ilfov și S.C.C.O. Vrancea, al luptătorilor din cadrul S.A.S. Botoșani, S.A.S. Iași, S.A.S. Teleorman și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Alexandru cel Bun” Bacău, B.S.I.J. București, I.J.J. Teleorman și I.J.J. Argeș.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor.