O ospătăriţă a fost adusă pe un post de inginer la Dispecerat. Într-o înregistrare prezentată de Recorder.ro, femeia nu reuşeşte să răspundă la întrebări banale. Directorul tehnic care i-a pus întrebările şi-a pierdut postul. Ca să poată fi detaşată la ABA Prut Bârlad, Simona Iancu a fost angajată trei zile la Primăria Vatra Moldoviţei (Suceava).
Directorul cel mare îi ia apărarea. „Avem o mulţime de posturi blocate de starea de alertă, şi nu putem aduce oameni decât aşa, prin detaşare”, ne-a spus Petru Avram, care e şi consilier judeţean liberal.
Un reportaj al Recorder.ro a scos la iveală încă un vârf al aisbergului detaşărilor dubioase, în care cei norocoşi, chiar slab pregătiţi, găsesc joburi la stat la care muritorii de rând nu au acces, chiar dacă sunt foarte bine pregătiţi în domeniul respectiv.
Un ultim caz ajuns în atenţia publicului, petrecut la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, este o copie la indigo a scandalului iscat la sfârşitul anului trecut tot la Apele Române, dar în judeţul Mureş. Dacă acolo a picat chiar pe postul de director un individ care nu şi-a mai găsit un locşor în Palatul Parlamentului şi care, prin venirea lui, a determinat concedierea şefului Sistemului de Gospodărire a Apelor, la Iaşi a ajuns prin detaşare o tânără domnişoară tocmai de la Primăria Vatra Moldoviţei.
Dezvăluirile din sediul Administraţiei au pornit de la determinarea directorului tehnic Gabriel Musteaţă de a nu mai pregăti nou-veniţii aduşi acolo pe uşa din dos.
După cum se ştie, Legea 55/2020 a limitat drastic concursurile pentru posturile contractuale vacante şi, implicit, angajările – care pot fi făcute direct, în anumite condiţii, doar de administraţiile locale şi judeţene. Legea permite însă detaşările, cu precizarea că ele trebuie să înceteze în termen de 30 de zile de la ridicarea stării de alertă. Legea menţionată se referă la detaşări ca „măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns” la efectele pandemiei, dar nu exclude detaşările clasice, de 6 luni, care se pot prelungi cu câte alte 6 luni, potrivit Codului muncii.
E tânără, vrea şi poate
Simona Iancu, tânăra apărută la ABA Prut Bârlad, deşi are studii superioare (Chimie), pare să nu ştie să răspundă la întrebări simple: unitatea de măsură a debitului de apă, care mal este stângul şi care e dreptul, după ce lege funcţionează Administraţia Naţională Apele Române ori cum se calculează o suprafaţă – a triunghiului, de exemplu.
Cititi mai multe in ziaruldeiasi.ro