Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că din 15 mai, odată cu intrarea în starea de alertă, purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise devine obligatorie, la fel – păstrarea unei distanţe între oameni şi igiena mâinilor.
‘Din păcate, epidemia de COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuşi se apropie data de 15 mai când se termină starea de urgenţă şi vom intra în starea de alertă. (…) În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. Din 15 mai devine obligatoriu portul măştii atunci când ne găsim în spaţii interioare, de exemplu când mergem la magazin sau când mergem cu transportul în comun, în metrou. În interior masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanţe. Distanţa obligatorie între persoane este 1,5 m. (…) Igiena mâinilor devine obligatorie‘, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
Declaraţia pe proprie răspundere este în continuare necesară, la ieşirea din localitate, după încheierea stării de urgenţă, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.
El a spus că excepţie în acest caz fac zonele metropolitane.
Şeful statului a precizat că deplasarea în afara localităţii va fi în continuare interzisă, cu excepţii ce vor fi stabilite de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.
Iohannis a afirmat că, de la 15 mai, când expiră starea de urgenţă, ‘se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi la obligaţia unei declaraţii când ne deplasăm în interiorul localităţii’.
Potrivit acestuia, după 15 mai este recomandată deschiderea parcurilor.
Sportivii profesionişti îşi pot relua cantonamentele după 15 mai, când se încheie starea de urgenţă, dar competiţiile sportive nu vor începe în această primă fază de relaxare, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.
‘Profesioniştii îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale de igienă, de verificări medicale. Însă competiţiile sportive în această primă etapă nu vor începe. Deci, repet, sportivii profesionişti îşi pot relua cantonamentele în condiţii foarte clar descrise, dar competiţiile sportive nu vor fi reluate acum, în prima etapă‘, a punctat Iohannis.
Pentru sportivii amatori, a adăugat şeful statului, ‘este posibil să îşi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, sport individual inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, dar numai în aer liber’.
‘Deci, pentru amatori este posibil să-şi reia activitatea doar la sporturi individuale şi doar în aer liber. Iar dacă se foloseşte o bază sportivă, accesul în vestiar, deci acolo unde îşi schimbă echipamentul, nu este permis‘, a subliniat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că serviciile religioase cu participarea credincioşilor vor putea fi organizate, după 15 mai, într-o primă etapă, în curtea sau în faţa bisericii.
‘O temă pe care eu personal o consider foarte importantă şi ştiu că sunt mulţi români care consideră această chestiune foarte importantă – bisericile. Serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale – şi anume serviciile religioase cu credincioşi pot fi reluate, în prima fază, în curtea bisericii sau în faţa bisericii, deci în exterior. Credincioşii vor purta obligatoriu mască şi vor păstra distanţa de un metru şi jumătate. În a doua şi în a treia etapă aceste condiţii vor fi evident rediscutate, dar noi considerăm că este important să facem un prim pas şi să facem iarăşi posibile serviciile religioase cu credincioşi, repet în această etapă doar în aer liber’, a spus şeful statului, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, în care a prezentat măsuri care vor fi luate după 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie urgentă de proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă şi a solicitat Parlamentului să decidă în cazul acestui act normativ cu ‘maximă celeritate’.
‘Este nevoie urgentă de această lege şi solicit Parlamentului, parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate’, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.