Pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi a început confirmând toate aşteptările: va fi un an în care sute de mii de pelerini vor lua drumul capitalei Moldovei, cum n-am mai întâlnit dinainte de pandemie, poate chiar şi mai mulţi decât atunci.
După primele două zile de pelerinaj, până duminică seara, peste 57.000 de credincioşi s-au aşezat la rând şi au străbătut întortocheatele străzi care coboară dinspre Catedrala Mitropolitană către Balhui.
Primele zile, după cum s-a confirmat şi în alţi ani, sunt dominate în principal de grupurile organizate care vin de departe: cei de mai aproape de Iaşi vin în preajma zilei de 14 octombrie. Am întâlnit în rând, la raclă sau în zona cu cele 10 butoaie cu 1.000 de litri de agheasmă fiecare, oameni ajunşi din Bacău, din Galaţi, Ialomiţa, Caransebeş, Constanţa sau chiar Timişoara, scrie ziaruldeiasi.ro.
Îi recunoşti uşor – sunt cei uşor dezorientaţi, dar foarte entuziasmaţi, care-şi caută în permanenţă ghidul, ce poate fi un preot sau un fel de intermediar, un om al zonei cunoaşte Iaşul şi care organizează „pelerinaje neoficiale” pentru prieteni şi cunoscuţi.
„Am să păstrez garoafa asta, să se usuce, ca amintire despre cât de bine ne-a fost, şi cald, şi soare”, spune o femeie ajunsă la vârsta de pensionare către un preot tânăr, de cel mult 40 de ani, care o aştepta dincolo de baldachin.
Citiți și VIDEO: Procesiune cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț
„Doamne ajută! Să fie cu folos, ne-a ajutat Dumnezeu! Mă bucur că nu v-am dezamăgit”, îi răspunde aceasta, în timp ce o dojeneşte uşor pe altă femeie care voia să se ducă la tarabele cu icoane din spate. „E târziu, mamaie, şi autocarul pleacă la 18. Facem patru ore până la Galaţi, cât timp o să pierdem dacă vă rătăciţi în mulţimea asta de oameni. Aveţi aici agheasmă, flori, o icoană cu cei doi sfinţi, ce mai trebuie mai mult de atât?”
Citiți mai mult pe ziaruldeiasi.ro