Astăzi, am dezbatut si votat in sedinta de plen a Camerei Deputatilor proiectul de lege care are ca obiect de reglementare instituirea Zilei Sportului Românesc în prima duminică din luna iunie.
Această propunere legislativă a venit în contextul în care activitatea sportivă din societatea românească este într-un declin continuu în ultima perioadă. Observăm că sportul românesc și reușitele acestuia sunt într-o decădere prin simplu fapt că la nivel național există deja o resemnare asupra acestui fenomen și că foarte puțini dintre români practivă diferite activități sportive, indiferent de vârsta acestora sau de situația socio-economică.
Conform raportului Eurostat privind starea sportului de la nivel european rezultă că statul român este pe ultima poziție în ceea ce privește practicarea exercițiilor fizice sau a activităților sportive. Doar 8% dintre români fac mişcare sau practică un sport, faţă de 44% media regăsită în statele Uniunii Europene. Bulgaria este cu un procent în faţa României (9%), în timp ce ţările din nordul continentului – Finlanda, Danemarca şi Suedia – au peste 50% din populaţie care face mişcare cel puţin două ore jumătate pe săptămână.
Un lucru care a contribuit la acest declin este reprezentat și de către suma cheltuită de către autorități pentru cei ce doresc să practice o activitate sportivă, anume doar 30 de euro per persoană, sumă care nu face decât să descurajeze populația în practicarea unei activități recreativ-sportive.
Proiectul vizează instituirea cadrului legislativ pentru organizarea evenimentelor la nivel naţional de catre Ministerul Sportului, prin Direcţiile pentru Sport, în colaborare cu autorităţile administraţiilor locale. Obiectivele Zilei Sportului Românesc sunt promovarea sportului de masă, a sportului de performanţă, a sportului pentru persoanele cu dizabilităţi, beneficiile unui stil de viată activ şi sănătos, realizările internaţionale ale României pe plan sportiv şi sportivii care au avut un aport semnificativ în acestea.
Impactul bugetar este estimat la 4,6 milioane de lei. Suma acoperă o finanţare de 100 mii lei pentru fiecare judeţ, respectiv 500 mii lei pentru municipiul Bucureşti. Desigur, această împărţire se poate modifica după realitatea din teren, respectiv posibilităţile şi necesităţile administrative la nivelul fiecărui judeţ.
Finanţarea ar urma să acopere costurile festivităţilor organizate cu ocazia Zilei Sportului Românesc, precum materialele sportive necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor. Suma se poate diminua în timp, cu menţiunea ca Direcţiile pentru Sport, în colaborare cu autorităţile administrative locale, dispun deja de spaţiul necesar organizării evenimentelor prin numeroasele complexe sportive pe care le au în administrare. Acestea pot, totodată, să intre în parteneriat cu mediul privat, atrăgând sponsori pentru acţiunile prespective. Sursa de finanţare este Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sau Bugetul de stat, prin realocare sumelor prin transferul de la alte unităţi ale administraţiei publice.
(Sursa: Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)