Problema socială a indexării pensiilor sau a măririi valorii punctului de pensie va rămâne de actualitate şi în următorii ani, până la debarcarea acestui guvern liberal care a declarat, încă de la investire, război atât pensionarilor, cât şi copiilor României.
Din declaraţiile domniilor lor aflăm că ţinta de deficit de 7% nu poate fi meţinută din cauza calendarului indexării pensiilor, precum şi din cauza actului normativ care ar fi impus dublarea alocaţiilor de stat pentru copii.În realitate, acest Guvern a început telenovela creşterii punctului de pensie în momentul în care a decis să devină un Guvern care dispreţuieşte principiul legalităţii şi statul de drept.
Evident că nu am putut uita de efectele actului normativ votat de Parlamentul României, care presupunea creşteri ale punctului de pensie, creşteri blocate de guvernul liberal.
Domnul Cîţu este un mincinos de speţă îndoielnică, un mincinos care îşi bate joc de pensionarii României pe care îi consideră piatra de moară pentru ţinta de 7 % de deficit bugetar.
Cu toate acestea, la data de 1 decembrie 2020, cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare, ministrul Finanţelor de atunci, acelaşi domn Cîţu, afirma că, în anul 2021, pensiile vor creşte cu 8,1 % pe un calendar strict de 4 ani, 2021-2024, creşterea totală fiind undeva la 46% pe toata această perioadă.
Mai concret, domnul Cîţu anunţa cu 6 zile înainte de data alegerilor că, în anul 2024, punctul de pensie va ajunge la valoarea de 1841 lei, anul 2021 marcând o creştere de peste 100 de lei de la 1442 lei la 1559 lei şi în situaţia în care pensia medie din România se situează la valoarea de 1436 lei, ceea ce plasează în jur de 20% din seniorii nostri riscului sărăciei.
Discuţia viza un context în care pentru 9 pensionari cotizează 10 angajaţi, trendul numărului de angajaţi în raport de numărul pensionarilor fiind în scădere.
În februarie 2021 apare anunţul că pensiile nu vor mai creşte anul curent din cauza dificultăţii de a ţine ţinta de deficit de 7%, încercându-se o diversiune cu o nouă temă care să apară în discuţie, anume intenţia majorării stagiului minim şi complet de pensionare odată cu creşterea speranţei de viaţă la români.Pe data de 12 martie 2021, coaliţia de guvernare schimbă macazul şi spune că pensiile vor creşte cu 3,89% în prima fază, menţinându-se calendarul bianual de creştere a punctului de pensie.
Luna aprilie a venit, însă, cu alte minciuni, Guvernul anunţând că vă recalcula peste 5 milioane de pensii, astfel încât pensiile românilor vor fi mai mari, doar în urma recalculării, cu sume între 200 şi 400 de lei, ţinându-se cont, în plus, de elementele suplimentare de contributivitate.
Entuziasmul creşterii pensiilor a fost rapid curmat în luna mai, când au apărut, pentru opinia publică, realităţile PNRR-ului şi ale surselor de finanţare care presupun, de fapt, un plan de austeritate de tip FMI care duce la îngheţarea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor pentru următorii 5 ani.
Această politică demonstrează că premierul Cîţu este un om pentru care empatia şi respectul faţă de seniori nu există.