Populaţia României consumă, în cea mai mare parte a ei, alimente de import. Nu suntem împotriva alimentelor din import, dar întrebarea firească este: de ce nu pot fermierii români să îşi comercializeze produsele?
Sunt ele oare prea scumpe pentru lanţurile de supermarket-uri, sunt ele poate mult prea sănătoase şi ar provoca, în acest fel, o concurenţă mult prea puternică pentru alimentele din import?
Sau poate sunt costurile de producţie mult prea mari, iar condiţiile climatice din ce în ce mai severe la noi?
Poate că există un mic adevăr în toate aceste întrebări, dar ceea ce este de neînţeles este strategia guvernamentală pentru sectorul agricol. Săptămâna trecută o delegaţie a fermierilor români a venit la Bucureşti, pentru o ultimă întâlnire cu ministrul de resort, în special pe tema despăgubirilor pentru culturile compromise de seceta anului 2020. Evident, domnul ministru nu a fost de găsit, iar revendicările nu au putut fi prezentate domniei sale.
Nu vrem să credem că lipsa domnului ministru are legătură cu cinismul cu care s-a pronunţat deja pe tema acestor despăgubiri, în sensul în care ele nu acoperă pierderile suferite de fermieri. Și dacă nu acoperă în integralitate pierderile, însemnă că trebuie să privăm agricultura românească de acest veritabil balon de oxigen tocmai acum când fermierul român este obligat să plătească dobândă la dobândă pentru creditele amânate din perioada stării de urgenţă?
Înţelegem totuşi că domnul ministru de resort a fost de acord cu faptul că fermierii înregistrează pierderi şi că ele sunt mari; şi atunci stăm noi şi ne întrebăm, care este planul de urgenţă gândit de Ministerul Agriculturii? Importurile de alimente, în compensaţie?
Țara are nevoie de hrană, fermierii au nevoie de susţinere pentru că şi domniile lor sunt plătitori de taxe, adică, cu alte cuvinte, vă plătesc salariul pe care cu grabă vi-l şi ridicaţi. Ce facem cu cei 80.000 de fermieri care au avut culturile de primăvară calamitate pe o suprafaţă de aproximativ 1,2 milioane de hectare? Ce facem cu programele strategice de finanţare ale agriculturii?
(Sursa: Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)