În ultima ședință de plen a Camerei Deputaților, am dezbătut și aprobat Legea privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor de produse agricole.
Această lege a fost emisă luând în considerare prevederile O.U.G. nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, dar și având în vedere situația conflictuală din statul vecin care produce efecte negative asupra producției, importului de produse agricole și schimbările climatice de la nivel global care sunt un factor prim a micșorării producției agricole.
În contextul oricărei situații de criză este necasar a se cunoaște stocurile de produse agricole de importanță vitală pentru populație și astfel aprobarea acestei legi reprezintă cadrul legislativ menit să asigure informațiile necesare privind cantitățile produselor agricole și alimentare existente pe teritoriul României.
Am aprobat această lege pentru a cunoaște permanent stocurile de produse agricole ce asigură securitatea alimentară, ce menține sănătatea populației în contextul producerii unor situații de urgență ce pot genera victime multiple sau momente în care populația nu se poate alimenta singură cu provizii.
În plus, pentru a garanta interesele tuturor producătorilor, a celor care depozitează, procesează și a comercianților din sectorul agricol și pentru a evita orice situație incertă în ceea ce privește asigurarea stocurilor necesare pentru aprovizionarea cu materie primă a procesatorilor și pentru a satisface nevoile consumatorilor a fost necesară aprobarea acestei legi prin care se impune obținerea de informații exacte și complete privind stocurile de produse agricole din depozite.
Prin legea aprobată se stabilește modalitatea de raportare a stocurilor produselor agricole de către producătorii agricoli, de către cei care depozitează și de către procesatorii de la nivel național. Se stabilește și faptul că produsele agricole pentru care sunt transmise date statistice vor fi stabilite prin ordin de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Datele statistice vor fi transmise către Centrul operativ pentru situații de urgență din cadrul ministerului prin direcțiile pentru agricultură județene din două în două luni sau ori de câte ori vor fi cerute de către Ministerul Agriculturii.
Așadar ne dorim ca prin aprobarea acestei legi să ajungem să cunoaștem exact datele privind producția agricolă din România și astfel indiferent de contextele viitoare apărute fie să fim pregătiți să le asigurăm cetățenilor securitatea alimentară, fie să adoptăm noi măsuri, noi ajutoare pentru ca producția să nu fie afectată de evenimentele cu efecte negative de pe plan național sau internațional.
(Sursa: Comunicat de presă, Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)