Unul dintre pilonii principali ai guvernării PSD este efortul depus în vederea reglării indicatorilor economici ai României și reducerea datoriei publice la niveluri suportabile de către populație.
Odată cu intrarea PSD la guvernare și preluarea Ministerului Finanțelor a început un consistent proces de refacere a echilibrelor macroeconomice, care înseamnă nu doar reducerea deficitului bugetar ci și reducerea ponderii datoriei publice în PIB. E o performanță remarcabilă, mai ales că s-a produs simultan cu acordarea unor stimulente economice de până la cinci ori mai mari decât în perioada precedentă , 2020-2021, când datoria publică realmente explodase, de la 37% din PIB, la cât o lăsase PSD în 2019, la 49,9% din PIB, la finalul guvernărilor anterioare.
Cifrele sunt remarcabile: INS a anunțat oficial că în 2022, România a avut o creștere economică de 4,8%.
Această evoluție bună, peste așteptări, a dus PIB-ul la 1412,5 miliarde de lei , fapt ce determină o diminuare considerabilă a ponderii datoriei publice în PIB, de la aproape 50 % în decembrie 2021 la 47,2% în decembrie 2022.Putem constata că deficitul bugetar a scăzut în 2022 la 5,68% din PIB, după ce anul precedent atinsese 6,72% din PIB, după programele de guvernare anterioare.
Remarcabil este că redresarea echilibrelor macroeconomice s-a produs în condițiile în care economia și populația au fost sprijinite la cote fără precedent. În 2022 ponderea tuturor stimulilor și sprijinului economice și social s-a ridicat la 6% din PIB, un procent semnificativ.
De evidențiat de asemenea că împrumuturile mai consistente, făcute la începutul acestui an, se explică prin faptul că România a profitat efectiv de o perioadă de stabilitate, de relaxare a piețelor și a luat împrumuturi care acoperă 40% din planificarea pe tot anul și asigură 90% din finanțarea deficitului pentru 2023, anticipat la 4,4% din PIB .
Procedura prin care s-au accesat aceste împrumuturi consistente este o măsură de protecție în eventualitatea creșterii dobânzilor mediului extern pe fondul sporirii instabilității geopolitice și economice.
Partidul Social Democrat va căuta în continuare soluții care să diminueze deficitul economic instaurat pe baza datoriei publice și va lua acele decizii benefice românilor, fără să prioritizeze capitalul politic în detrimentul nivelului de trai al oamenilor pe care îi reprezintă.
Sunt încrezător în efortul de redresare pe care Ministerul Economiei îl implementează și consider că strategia financiară propusă de PSD este un plan sustenabil, bine structurat, care cu siguranță va aduce rezultatele scontate.
(Sursa: Declarație politică Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)