Contextul social – politic pe care îl trăim zilele acestea este unul extrem de dificil. În primul rând, după căderea Guvernului Cîţu, nu avem un Guvern legitim şi acest lucru înseamnă criză politică de lungă durată.În al doilea rând, după declaraţiile iresponsabile din vara aceasta în care se anunţa, într-un mod triumfalist, că am învins pandemia, România s-a găsit total nepregătită în faţa acestui val patru de îmbolnăviri, extrem de agresiv.
În al treilea rând, contextul pandemic a favorizat luarea unor măsuri de către clasa politică, măsuri care pun sub semnul întrebării exercitarea unor drepturi fundamentale recunoscute de Constituţia României ca fiind inviolabilităţi.
Nu în ultimul rând, în pragul sezonului rece, România se găseşte într-o situaţie extrem de dificilă, situaţie determinată de creşterea facturilor la energie electrică şi gaze.
Acesta este contextul social – politic care a impus practic necesitatea venirii PSD la guvernare, scopul urgent fiind salvarea României de la colaps.
Evident, în contextul participării la guvernare, PSD a venit cu o serie de măsuri care sunt considerate cu obligatorii, măsuri pe care unii le-ar numi măsuri cu caracter social, dar pe care noi le considerăm măsuri de reinstaurare a statului de drept şi a principiului legalităţii.
Pentru început, vorbim despre respectarea efectelor actului normativ care avea ca obiect dublarea alocaţiilor de stat, un act normativ neabrogat dar paralizat în efectele sale de către o guvernare incompetentă şi iresponsabilă.
Astfel, PSD propune, de urgenţă, mărirea la 300 de lei a alocaţiilor copiilor între 2 şi 18 ani şi mărirea la 600 de lei a alocaţiilor pentru copii mai mici de 2 ani sau cu dizabilităţi.
Mărirea punctului de pensie este o măsură votată de legislativul ţării şi paralizată de Guvernul care a şi fost demis prin moţiune de cenzură. Creşterea cu un procent între 8 şi 11 % ar fi o măsură care ar aduce, din nou, în discuţie, respectarea principiului legalităţii.
Creşterea salariului minim de la 2300 de lei la 2550 de lei, alături de creşterea pensiei minim garantate la suma de 1000 de lei ar fi măsuri care ar compensa, alături de efectele legii consumatorului vulnerabil căt şi de efectele legii privind plafonarea facturilor la gaze şi energie, mărirea, în mod unilateral, a costurilor facturilor pentru consumatorii casnici. Și nu în ultimul rând, acordarea, din nou, pentru sectorul de stat, a voucherelor de vacanţă ar însemna o măsură compensatorie şi pentru sectorul HORECA, în această perioadă marcată de multiple privaţiuni, ca urmare a manifestării contextului pandemic.
În concluzie, Partidul Social Democrat a fost de acord cu participarea la guvernare având ca obiectiv direct implementarea unor măsuri prin care să se salveze ţara aflată în prag de colaps atât social, economic, cât şi sanitar.