Asistăm cu îngrijorare la politica promovată de Guvernul aventurierului Cîțu în domeniul companiilor de stat. Încă din momentul preluării guvernării României, premierul Cîțu și-a fixat ca obiectiv principal abrogarea Legii 173/2020 inițiată de PSD, care interzicea vânzarea de participații ale statului de la companiile strategice pe o perioada de 2 ani, ținând cont și de contextul pandemic în care valoarea actiunilor companiilor de stat înregistrau un minim istoric.
Inițial, liberalii conduși în acte de domnul Orban dar, de facto, de cei care ar urma să preia pachetele de acțiuni de la companiile de stat, au încercat o diversiune aducând la cunoștiința publicului un proiect de lege de modificare a Legii 173/2020 prin care ar fi rămas interdicția de vânzare a acțiunilor dar se permitea vânzarea activelor neviabile.
Dar cine să cumpere active neviabile în vreme de criză, sub motivația ca operațiunea în sine ar fi o șansă de modernizare prin atragerea de investiții pentru companiile de stat ?
Fiind probabil admonestat de cei care doresc să cumpere țara la bucată, Florin Cîțu reformulează intenția guvernului liberal în aceea că: “ vom abroga acea lege… se vor putea vinde și acțiuni și active…se întâmplă peste tot în lume “
Chiar dacă, în realitate, se încearcă de către liberali implementarea în mentalul colectiv a diversiunii că nu va fi vorba despre o privatizare propriu- zisă ci de vânzarea unor pachete minoritare de acțiuni, în realitate operațiunea pregătită de Guvernul României poartă amprenta unui jaf național de proporții catastrofice, în sensul în care companii care fac parte din “infrastructura critica” a României ar urma să fie vândute, acțiune cu acțiune, pe nimic și aici vorbim despre: CECBANK, EXIMBANK, Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Portul Constanta, Aeroporturi Bucuresti- Aeroportul International Henri Coandă.
Operațiunea pare a fi desprinsă din filmele cu “gangsteri” și trebuie gândită în contextul în care Guvernul PNL, cu actualul premier Cîțu în funcție de Ministru de Finanțe s-a împrumutat, doar anul trecut, cu peste 30 de miliarde de euro, fără ca în țară să se vadă ceva concret făcut cu acești bani.
Asistând la acestă realitate care ar urma să ingenuncheze ultima fărâmă de suveranitate națională a României, se impune, cu prioritate, următoarea întrebare :
La comanda cui acționați, domnule premier Cîțu ???
(Comunicat de presă deputat PSD Iași, Vasile Cîtea)