Dintotdeauna, una dintre priorităţile PSD a fost să ajute românii să-şi poată plăti facturile la energie. În faţa crizei provocate de liberalizarea haotică a pieţei energiei, făcută de partidele de dreapta, populaţia merită soluţii concrete. Este nevoie de decizii înţelepte, de care să beneficieze atât consumatorii casnici, cât şi firmele.
Știm că până la 31 martie este în vigoare actuala schemă de compensare pentru facturile la energie. Aşa că era neapărată nevoie de măsuri care să fie aplicate de la 1 aprilie. Din fericire, aceastea au apărut. O ordonanţă de urgenţă urmează să fie adoptată în scurt timp.
Aşa că, din luna aprilie, va intra în vigoare o nouă schemă de plafonare la gaze naturale şi energie electrică. Mai exact, la energie electrică, românii vor plăti 0,68 de lei/kWh pentru un consum de până la 100 de kWh pe lună, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kWh, clienţii vor plăti 0,8 de lei/kWh.
Consumatorii noncasnici vor plăti maximum 1 leu/kWh.La gaze naturale, preţul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kWh. Proiectul prevede un preţ plafonat la gaze şi pentru clienţii noncasnici, de 0,37 lei/kWh, însă aceştia trebuie să se încadreze într-un consum anual de cel mult 28.000 MWh. Din informaţiile primite, aici decidenţii ar trebui să reflecte asupra acestui plafon, având în vedere că puţine companii se vor încadra în consum.
De asemenea, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 octombrie 2022, furnizorii din energie au obligaţia să constituie depozite de înmagazinare a gazelor naturale, în aşa fel încât să asigure continuitatea şi siguranţa în alimentarea clienţilor.Sper ca toate aceste măsuri să îşi arate utilitatea şi într-adevăr asta să se reflecte în facturi mai mici.
Însă cred că această ordonanţă ar trebui să vină la pachet şi cu nişte sancţiuni drastice pentru companiile din domeniul energiei care nu respectă legea.
Este extrem de important ca în astfel de vremuri dificile să fim alături de români, mai ales că vedem că, pe zi ce trece, creşterile de preţuri sunt din ce în ce mai mari. Iar asta se vede pe toate planurile, nu doar la energie, ci şi la alimente, produse nealimentare sau servicii. De altfel, în luna februarie a acestui an, rata inflaţiei a ajuns iar la un nivel record-8,5%.
(Sursa: Comunicat de presa Vasile Cîtea, deputat PSD Iasi)