Aflați în plin proces de schimbare climatică globală, martorii unor ani consecutivi de secetă, situați atât de aproape de o modificare fundamentală a configurațiilor anotimpurilor așa cum le știam până acum, și sub amenințarea crizelor geopolitice și economice ce se încăpățânează să se suprapună cu conflictul din Ucraina, fermierii români traversează poate una dintre cele mai grele perioade în care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea.
Identificarea problemelor acestora a fost abia primul pas în procesul de susținere a activității pe care au învățat-o și și-au însușit-o de ani de zile.
Realitatea cruntă este că fermierii români se află în pericol de a își pierde capacitatea de a presta munci agricole, de a avea cum să își vândă produsele și de a putea contribui sănătos la dezvoltarea acestei ramuri deosebit de importantă pentru economia românească.
Partidul Social Democrat a instaurat un set de măsuri care să vină în sprijinul agricultorului român și să îl ajute să treacă peste perioada nefastă în care se regăsește.
Propunerea legislativă inițiată de parlamentarii PSD ce se bazează pe lanțul scurt de aprovizionare prevede ca, instituțiile publice în care se prepară sau se servesc mâncăruri gătite sau produse alimentare să achiziționeze materia primă cu prioritate din surse locale, cât mai apropiate de locul de consum. Această inițiativă P.S.D. este în favoarea fermierilor români și susține utilizarea produselor alimentare proaspete de pe plan local. Prin scurtarea distanțelor de transport dintre producător și instituțiile beneficiare fermierii români și hrana românească vor avea prioritate față de cea din import.
Ministerul Agriculturii înțelege bine situația fermierilor români nemulțumiți de importurile cerealelor din Ucraina, fără taxe vamale și fără controale. Ministrul Petre Daea a transmis deja Comisiei Europene o solicitare de compensare din fonduri europene pentru pierderile rezultate ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina. Este doar o chestiune de timp până când se pun la punct procedurile concrete de alocare și lansare a acestor compensări, iar demersul este susținut și de alte 5 țări europene: Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria și Slovacia.
Ministrul Agriculturii a republicat ordinul cu condițiile pentru subvenții APIA iar fermierii români pot sta liniștiți. Modificările s-au făcut astfel încât fermierii vor face cursuri de formare profesională precum omologii lor din alte țări ale Uniunii Europene, însă toată această acțiune, absolut necesară, va ține cont de elementele specifice, caracteristice realității românești.
În noua formă a actului normativ nu există obligația fermierilor de a deține certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor pentru a accesa sprijinul oferit.
Toate aceste măsuri sunt dublate de proiecte ce au ca obiect îndreptarea spre surse de energie regenerabilă, achiziționarea de terenuri agricole de către minister, asigurarea unor sisteme eficiente de irigații și atenția acordată mărfurilor românești în detrimentul celor din alte țări.
Întreg planul creat pentru agricultura românească a culminat cu vizita ministrului Petre Daea la Iași la începutul acestei primăveri pentru consultarea specialiștilor și pentru observarea realității din teren.
Mă bucură vizita domnului ministru la Iași și sunt optimist văzând implicarea dumnealui efectivă prin verificarea operațiunilor ce se întâmplă pe câmpurile României și nu doar în birourile sau sălile de ședințe din cadrul instituțiilor.
Este absolut necesar ca ajutorul acordat agriculturii românești să fie unul palpabil, îndrăzneț și generos. Alcătuirea unui sistem strategic de dezvoltare a acestui domeniu de activitate reprezintă o prioritate pentru Partidul Social Democrat.
(Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)