Actuala conducere a Statului nu va sta cu mâinile în sân în timp ce agricultorii români se luptă cu prețuri mari de producție, prețuri mari la combustibil, secetă și importuri străine.
Pandemia de Covid-19 a creat o multitudine de dereglaje ale domeniului medical, dar în același timp a generat un dezechilibru socio-economic mondial.
Sectorul agricol, considerat coloana vertebrală a oricărei economii, nu a fost scutit de impactul devastator al acestei crize. Agricultorii și fermele agricole s-au confruntat cu o serie de provocări, inclusiv întreruperea lanțului de aprovizionare, fluctuații ale prețurilor și o cerere redusă. În aceste circumstanțe dificile, sprijinul acordat de Stat agriculturii a devenit absolut necesar pentru a asigura securitatea alimentară a populației și pentru a susține acest sector vital.
Am votat în plenul Camerei Deputaților două proiecte de lege foarte importante pentru sprijinul agricultorilor afectați de criza economică post-Covid: PL-x nr. 324/2022, Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile și PL-x nr. 260/2022- Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.51/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovine, suine şi avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.
Statul încearcă să caute orice linie de finanțare pentru a veni în ajutorul agenților din domeniul agriculturii și reușește, în vremuri grele, să găsească fonduri atât externe, cât și din bugetul propriu, pentru a echilibra dezechilibrele economice generate de criza actuală.
Prin OUG 61/2022 se acordă granturi în valoare de 5.000 euro pentru beneficiarii eligibili sub formă de sumă forfetară. Microgranturile vizează atât microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii, cât și persoane fizice autorizate(PFA).
Se pot susține cheltuieli privind stocurile de materii prime, datorii curente și restante, chirii, achiziție de echipamente și utilaje, datorii către bugetul de stat, achiziția de servicii operaționale etc. Aceeași ordonanță specifică și valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru: pentru IMM-uri cu cifră de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro, în timp ce pentru IMM-uri cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15% din CA și nu poate depăși suma de 120.000 euro. Pentru aceste granturi de capital de lucru din cadrul POC 2014-2020 se alocă în total 250.000.000 euro.
Prin OUG 51/2022 se reglementează o acordare a unei scheme de ajutor de stat de 453.899 mii de lei, asigurată de bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Repartiția fondurilor este următoarea: 170.250 mii lei pentru sectorul bovine, 167.649 mii lei pentru sectorul suine, 116.000 lei pentru sectorul avicol. Pentru aceste finanțări se califică atât persoane fizice, juridice, întreprinderi individuale sau familiale, cât și persoane fizice autorizate, în funcție de categoria de animale pentru care doresc să obțină finanțare.
Am derulat diverse programe de ajutor financiar pe care dorim să le ducem la sfârșit și să acordăm sprijinul material necesar continuării desfășurării activității de agricultură în România la cel mai rodnic nivel, astfel încât să nu fie nevoie ca vreun fermier, antreprenor, vânzător agroalimentar din România să tragă obloanele activității sale din lipsă de sprijin în aceste vremuri grele.
(Sursa: Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)