Deputatul PSD Cîtea Vasile a susţinut în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor o declaraţie politică despre bugetul falimentului naţional.
Guvernul de coaliţie condus de premierul Cîţu se chinuie, de ceva vreme, să ofere ţării un buget. Destul de târziu. Această întârziere pune în mare dificultate autorităţile administraţiei publice locale care nu pot aplica, de la începutul anului, decât schema de finanţare 1/12 din alocările financiare anului 2020.
Punctele de vedere ale liderilor PNL sunt şocante atunci când încearcă să scuze această întârziere: “Este un guvern de coaliţie, iar un buget s-ar naşte mai greu în acestă formulă“.
La o analiza atentă asupra proiectului de buget obsevăm, cu îngrijorare, faptul că, ideea de baza a acestuia sunt tăierile în tandem cu creşterea datoriei publice raportate la Produsul Intern Brut. Cu siguranţă ne-am întors la vremurile cunoscute în istoria recentă a României ca “epoca marilor tăieri“, epoca inaugurată de Guvernul BOC-Udrea-Băsescu, în care, purtătorul de cuvânt “de facto” al Guvernului, anume domnul Emil Boc propunea românilor strângerea curelei fredonând, în cel mai penibil mod, melodia “ Puşca şi Cureaua lata“.
Liberalii ne precizează că premierul Cîţu ar fi un maniac al investiţiilor. Dar cu ce preţ aceasta manie? Și despre ce investiţii, în concret, ar fi vorba? Preţul plătit de populaţia României sunt serviciile sociale, deşi ţara noastră se află la cotă de peste 30% excluziune socială pentru populaţia săracă.Bugetul 2021 înseamnă plafonarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor la nivelul lui decembrie 2020.
Bugetul pentru anul 2021presupune stoparea creşterii pensiilor, ce nu vor fi majorate, la fel ca şi în cazul salariilor bugetarilor, nici măcar cu rata inflaţiei, ceea ce înseamnă scăderea puterii de cumpărare a românilor.
Bugetul pentru anul 2021 înseamnă restructurări la companiile de stat, adică români care îşi vor pierde locurile de muncă, eliminarea sporurilor şi voucherilor de vacanţă la bugetari. Bugetul pentru anul 2021 înseamnă o reducere a bugetului Ministerului Sănătăţii cu 11,2% tocmai într-un context pandemic periculos în care unităţile medicale sunt mistuite de incendii devastatoare, unităţi în care bolnavii care se agaţă de ultima speranţă de viaţă pierd lupta, în realitate, cu un sistem subfinanţat şi neputiincios.
Bugetul pentru anul 2021 înseamnă un buget diminuat cu 19,2% pentru Ministerul Dezvoltării deşi liderii PNL ne anunţau, cu surle şi trâmbiţe, că premierul Cîţu este un maniac al investiţiilor.
Bugetul pentru anul 2021 însemnă creşteri modice cu doar 2,5% pentru Justiţie deşi ţara noastră încă nu a convins în materia instaurării statului de drept, cu doar 3% la Tineret şi Sport deşi sportul românesc este în comă de peste 10 ani, cu doar 2,8% la Educaţie, măsura coroborată cu tăierea majorărilor salariale din învăţământ, într-un moment în care şcoala românească se pregăteşte de un colaps generalizat.
Toate aceste măsuri antisociale par a închide cercul deficitului bugetar la 7,16% pentru anul 2021 şi la 5,8% pentru anul 2022, un deficit bugetar imens şi nejustificat în plină epocă a tăierilor de orice fel.Ultimul scenariu în ceea ce priveşte datoria publică raportată la P.I.B. confirmă faptul că, Guvernul Cîţu apropie ţara de un faliment generalizat şi premeditat.
Astfel, dacă în anul 2019 datoria publică a României raportată la P.I.B. era de doar 35%, aceasta a crescut doar în 2020 la peste 45 % cu o previziune de creştere pentru 2021 la 55%, cu o ţintă maximă de 60 % peste care autorităţile guvernamentale nu ar dori să treacă.
Toate aceste măsuri pregătite în laboratoarele Palatului Victoria nu înseamnă altceva decât umilinţa socială, sărăcie şi faliment de ţară.Trăim vremuri grele care pot îngropa România definitiv, făcând-o sclavă în faţa creditorilor externi!
(Sursa:Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)