Creşte incidenţa COVID 19, ajungem la un platou, dar medicii avertizează că s-ar putea să nu fie ultimul val şi nici ultimul platou. Şi asta pentru că, cel puţin la Iaşi, peste un sfert dintre cei confirmaţi cu boala sunt la al doilea sau chiar al treilea episod Covid din viaţa lor. Majoritatea, nevaccinaţi şi mulţi, acum, internaţi în ATI.
“Un lucru care caracterizează acest val şi este important de reţinut şi pe care vreau să-l comunic către toată populaţia este că infectarea cu virusul nu duce la imunizare 100%. Dacă nu vom reuşi să limităm numărul de infectări, există riscul apariţiei unor noi tulpini”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
Specialiştii susţin că, la nivel global, apariţia unei noi tulpini se datorează gradului scăzut de vaccinare în rândul populaţiei, aşa cum a fost şi la varianta Omicron a SARS COV 2.
“În fiecare zi, avem peste 300 de cazuri de pacienţi care au mai fost infectaţi o dată sau de două ori cu acest virus. Prin urmare, acea idee răspândită precum că imunizarea în masă se va produce prin boală este total greşită. Se dovedeşte clar, că se pot reîmbolnăvi, nu o dată, nu de două ori, ci chiar de trei ori. În plus, ca dovadă, avem şi cazuri grave. Deşi au mai trecut o dată sau de două ori prin boală, au ajuns pe patul de la ATI Covid. Nevaccinaţi, majoritatea. Se pare că nimic nu i-a convins să se vaccineze”, a adăugat dr. Vasile Cepoi.
Nici 5% dintre ieşenii confirmaţi în valul 5 nu au apelat la centrele de evaluare COVID 19
Campania de vaccinare este în declin nu numai la nivel de ţară, ci şi la nivel de judeţ. Centrele de vaccinare sunt aceleaşi în continuare, reactivate de-al lungul valului 4, atunci când a fost impusă obligativitatea certificatului de vaccinare în anumite contexte şi înmulţite, acum, la valul 5, dat fiind contagiozitatea noii tulpini, scrie ziaruldeiasi.ro.
“Adresabilitatea populaţiei a fost de la început foarte scăzută, cu cât au apărut noi tulpini despre care se spune că nu mai sunt atât de sensibile la vaccin. Şi pe măsură ce s-au ridicat şi o serie de alte restricţii, adresabilitatea a scăzut foarte mult. Cred că aceste două situaţii sunt legate între ele”, a mai spus Vasile Cepoi. La Iaşi, pe 7 februarie, s-au vaccinat doar 115 persoane cu doza I de vaccin, 164 cu doza II şi 349 cu doza III.
Doza unică, Johnson&Johnson, au primit-o doar 47 de persoane. Acelaşi recensământ „intrat la apă” este în centrele de evaluare Covid deschise la nivelul judeţului, odată cu intrarea tulpinii Omicron.
“La centrele de evaluare, au mers oamenii, dar numărul lor nu este semnificativ, ne aşteptam la o adresabilitate mult mai mare. De când am început activitatea, la aceaste centre s-au prezentat 234 de pacienţi, în ciuda faptului că se pot tranzita o dată prin intermediul medicului de familie cât şi prin intermediul site-ului DSP şi a faptului că am organizat şi posibilitatea transportului persoanelor infectate care nu dispun de un mijloc propriu de transport”, a mai spus Vasile Cepoi.