Echipa Uniunea Salvați România (USR) a construit două platforme online prin care facilitează accesul cetățenilor la documente publice și prezintă cum sunt cheltuiți banii în toate unitățile administrativ teritoriale din țară. Astfel, http://transparenta.usr.ro este o platformă care prezintă informații despre cheltuirea banilor publici a tuturor primăriilor din țară, în cursul ultimilor patru ani, iar www.hcl.usr.ro/transparenta este o platformă care arhivează toate hotărârile de consiliu local și proiectele de hotărâri ale primăriilor, la nivel național, de la sfârșitul anului trecut, până în prezent.
„Statul are o mulțime de informații pe care nu le folosește și nici nu le dă mai departe către cetățeni, adică fix cei care plătesc taxe și impozite și au dreptul să știe pe ce sunt cheltuiți banii lor. Proiectul are scopul de a arăta într-un format simplu, și ușor de navigat, direcția firecărui leu cheltuit de toate primăriile din țară. Pentru că odată cu transparentizarea vine și responsabilizarea cheltuirii banilor publici”, a spus Florin Pop, fondatorul http://transparenta.usr.ro. Totodată, cel de-al doilea proiect s-a concretizat, conform membrilor fondatori, în urma constatării că doar jumătate dintre autoritățile locale publică hotărârile de consiliu local și doar 19% publică proiectele de hotărâri.
La nivel județean, informațiile referitoare la cheltuieli sunt disponibile atât pentru municipiu, cât și pentru primăriile din mediul rural. Astfel, conform acestor instrumente de digitalizare și transparentizare a administrației publice locale, de la începutul anului, până la momentul actual, Consiliul Județean Iași a cheltuit 63.304.573,70 de RON, cea mai mare sună, de peste 37.000.000 de RON fiind îndreptată către spitale. Situația este similară și în cazul Primăriei Iași, care a cheltuit 55.546.305,34 de RON, suma cea mai mare, alocată tot spitalelor, fiind de peste 13.000.000 de RON.
„Proiectele acesta sunt extrem de importante, iar în spatele lor stă o muncă uriașă, ele fiind realizate cu ajutorul a peste 60 de membri și voluntari USR care au verificat, luni la rând, toate cele 3.200 de primării din România. Nu o dată, încercând să răspund anumitor plângeri ale cetățenilor îndreptate spre cabinetul parlamentar, m-am lovit de lipsa informațiilor și disponibilității oamenilor din primăriile ieșene. Multe dintre ele nu au nici măcar pagini web actualizate, adrese de e-mail sau purtători de cuvânt pe care să-i poți contacta, așa că e de prisos să mai menționez și lipsa documentelor care justifică felul în care sunt cheltuiți banii publici. Aceste proiecte sunt unele absolut necesare pentru normalizarea felului în care administrația publică din România funcționează”, a menționat Dan Lungu, Senator USR.