Iașul a fost în prima linie a războiului ruso-ucrainean încă din prima zi în care rachetele rusești au căzut pe teritoriul țării vecine.
Valul de refugiați care a fugit din calea armatei roșii a fost primit în capitala Moldovei și peste tot în județ, iar ucrainenii au fost sprijiniți să meargă mai departe sau să se stabilească în județ, în așteptarea terminării conflictului. Însă timp de mai bine de 10 luni, cât zeci de mii de ucraineni au numit România „acasă”, nevoile acestora au fost mai mari decât cele inițiale – sprijin emoțional, hrană, transport și cazare, scrie ziaruldeiasi.ro.
Ucrainenii au apelat la servicii medicale într-o multitudine de situații: au fost persoane rănite în conflict, tratate în spitalele din Iași, au fost bolnavi cronici care aveau nevoie de tratamentul curent și alte sute de urgențe medicale. În ultimele zece luni, la Iași s-au născut copii ucraineni, au ajuns la spital micuți care, din cauza drumului lung și a stresului, au avut nevoie să fie văzuți de medici, dar și persoane dependente de dializă care și-au putut continua astfel tratamentul, fără de care ar fi murit.
Refugiații ucraineni au primit asistență medicală aproape la toate spitalele din Iași din februarie și până la începutul lunii decembrie. Printre acestea se numără Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon”, Spitalul de Copii „Sf. Maria”, cele două maternități de stat din Iași – Maternitatea „Cuza Vodă” și Maternitatea „Elena Doamna”, dar și unități medicale specializate pe anumite patologii, cum ar fi cele neurologice, infecțioase sau oncologice.
O treime din sumă a fost decontată pentru servicii oncologice
Refugiații din țara vecină pot beneficia de pachetul de servicii medicale de bază, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, provenite din zona conflictului armat din Ucraina.
Conform datelor oferite de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, pentru ca o persoană care vine din Ucraina să aibă acces la aceste servicii medicale există două metode: persoanele refugiate se pot adresa furnizorilor de servicii medicale aflați în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate pentru a fi înregistrați în aplicația pusă la dispoziție de CNAS și pentru a li se atribui un număr de identificare, iar dacă este vorba despre cetățeni ucraineni care au obținut permis de ședere de la Inspectoratul General de Imigrări se vor adresa CJAS pentru a fi înregistrați în aplicația pusă la dispoziție de CNAS. O dată cu intrarea în sistem, aceștia se bucură de același statut ca un cetățean român asigurat.
De la declanșarea conflictului armat în Ucraina, CJAS Iași a decontat medicamente și servicii medicale în valoare de 1,76 milioane lei, aici fiind incluse atât dispozitive medicale necesare tratamentului, cât și medicamente sau servicii efective. Spre exemplu, valoarea serviciilor medicale acordate în spitale s-a ridicat la aproape 600.000 de lei, în timp ce aproape 396.000 de lei au fost decontați pentru dializă, iar peste 556.000 de lei au fost servicii medicale oncologice.
„Persoanele refugiate din Ucraina nu apar ca asigurate în sistem/platforma CJAS, aceste persoane fiind înregistrate într-o categorie distinctă ALTE 4, însă pot beneficia de aceleași drepturi ca asigurații români, chiar dacă figurează înregistrați în această categorie”, au transmis reprezentanții CJAS Iași.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro