Universitățile de la noi au început să-și adapteze programa noilor domenii căutate pe piața muncii, la nivel mondial.
Astfel, din toamnă, tinerii pot studia securitate cibernetică, inteligență artificială sau gaming. Pe măsură ce apar noi specializări, locurile la altele, mai vechi, precum chimie, fizică sau științe economice sunt reduse, deoarece nu mai prezintă atât de mult interes.
La Universitatea Gheorghe Asachi din Iași sunt programe de master în care viitorii ingineri vor învăța să se folosească de inteligența artificială.
Simona Caraiman, prorector Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi: „Vorbim despre a ne pregăti inginerii să răspundă nevoilor de digitalizare din industrie. Venim în întâmpinarea lor cu programe noi de studii precum Securitatea Spațiului Cibernetic, Automatizare Inteligentă sau Învățare Automatică, Robotică și Control, dar și în domeniul biotehnologiilor”.
Astfel de demersuri s-au făcut și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar la unele specializări pentru studii de licență încă se așteaptă aprobări de la Guvern. De pildă, securitatea cibernetică și inteligență artificială cu predare în limbă engleză.
Citiți mai multe pe stirileprotv.ro