Rectorul universităţii, prof.dr. Gerard Jităreanu, a explicat că pasul spre devenirea Universităţii de Ştiinţele Vieţii l-a făcut în primul rând modificarea programelor de studii. Acestea au devenit interdisciplinare, focalizate pe industria modernă, dar păstrând principiile de bază ale USAMV, în cei 100 de ani de tradiţie.
„Am constatat că se suprapune deja curricula peste cea a universităţilor care au schimbat denumirea. Acest lucru s-a produs în ultimul deceniu şi, ca universitate, putem să ne încadrăm perfect în acea Ligă Europeană. Suntem primii din România care am făcut această schimbare, sperăm că va fi de bun augur, este o nouă provocare pentru noi, cadrele didactice, sperăm că va fi în folosul studenţilor şi a viitorilor studenţi“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu.
O decizie similară spre exemplu a fost luată la nivel naţional în Polonia în perioada 2000 – 2010, când guvernul a avut o strategie de rebranding pentru toate universităţile din domeniul agro-food şi al medicinei veterinare, scrie ziaruldeiasi.ro.
Rectorul USV Iaşi spune că, din informaţiile existente, începând cu anul 2003 a început o dezvoltare puternică a acestor universităţi care au acum 27.000 de studenţi, 1.700 de profesori. Dar schimbarea de la USV nu este doar a numelui, prof.dr. Gerard Jităreanu explicând că încă de anul trecut a început o investiţie majoră în cercetare şi infrastructură.
„Nu schimbăm doar denumirea, ci vrem o dezvoltare mult mai intensă a infrastructurii pentru învăţământ şi cercetare: anul trecut am alocat o sumă cu 25% mai mare decât în anul precedent pentru investiţii, dintre care 62% din venituri proprii. În 2021 avem depuse proiecte care se găsesc în diferite faze de apropare în valoare de peste 80 de milioane de euro pentru laboratoare, cercetare, baze de practică – fermele noastre“, a completat prof.dr. Gerard Jităreanu.
Universitatea şi-a stabilit şi o serie de puncte care reprezintă o schimbare de viziune care vrea să însoţească această schimbare a denumirii, dorindu-şi, printre altele, o dezvoltare academică prin colaborare internaţională, implicarea activă în dezvoltarea durabilă a resurselor naturale, preocuparea pentru conservarea patrimoniului şi a habitatului, un accent mai pronunţat pe lanţul de producţie alimentară, accentul pe Bioeconomia bazată pe cunoaştere, îmbunătăţirea dezvoltării regionale etc.
Istoricul USV Iaşi a început în 1912, când s-a înfiinţat Secţia de Ştiinţe Agricole în cadrul Universităţii din Iaşi, în 1933 luând naştere Facultatea de Ştiinţe Agricole. Institutul Agronomic din Iaşi s-a înfiinţat în 1948, devenit apoi Universitatea Agronomică.