Un robot a extirpat o tumoră renală din corpul unei fetițe de 4 ani. Înainte de operație, într-un spital din Torino, rinichiul copilei a fost reconstruit în 3D. Este pentru prima dată în Italia și una din puținele în lume când un robot îndepărtează o tumoră renală malignă fără a fi nevoie de scoaterea întregului organ, scrie Corriere della Sera.
Fetița de 4 ani a ajuns cu febră mare și dureri abdominale la spitalul Regina Margherita din Torino înainte de Paște. Analizele au arătat o masă de 4 centimetri la rinichi.
Oncologii și urologii au stabilit că tumora se află într-o poziție greu accesibilă, între ficat, marile artere și vasele rinichiului. Au decis o intervenție experimentală robotizată.
Un robot a extirpat o tumoră, iar operația a fost un succes
Fetița cântărește doar 14 kilograme, iar tumora a fost complet îndepărtată, după ce anterior rinichiul fusese reconstruit în 3D. Copilul a fost ținut sub observație 24 de ore în secția de terapie intensivă, după care transferat în chirurgie. După doar patru zile, fata a plecat acasă vindecată.
La examenul histologic s-a constatat că tumora era malignă, potrivit Mediafax. Fetița se simte bine și va continua controalele medicale. A rămas cu 4 cicatrici mici pe abdomen, aproape invizibile.
Citește mai multe aici.
Citește și O nouă viață salvată – Femeie de 60 de ani operată de o tumoră cerebrală de 6 cm.
O femeie de 60 de ani a primit o a doua șansă la viață după ce a fost operată de o tumoră cerebrală de șase cm. Pacienta a ajuns în stare gravă, tumora voluminoasă punându-i viața în pericol. Specialiștii neurochirurgi au reușit să-i salveze viața, intervenția chirurgicală fiind una laborioasă.
“Meningioamele sunt cele mai frecvente tumori ale sistemului nervos central. Sunt tumori care în proporție de 90% din cazuri sunt benigne, cu o creștere foarte lentă, ajungând la dimensiuni foarte mari până a fi diagnosticate. Acestea cresc din o membrană ce înveselește creierul și pot îngloba sau afecta vasele și nervii cranieni.
Tumora pacientei de 60 de ani a fost una impresionantă atât prin mărime, cât și prin poziția ei, lucru provocator pentru întreaga echipă medicală. Aceasta a crescut într-o zona a creierului ce determină personalitatea, fiind si tangentă a nervilor optici, glandei hipofize și arterelor carotide ce hrănesc creierul.