Circa 50 de angajați ai postului Radio România Iași au reluat astăzi seria protestelor spontane în fața clădirii instituției.
Aceștia transmit un nou semnal de alarmă, exprimându-și nemulțumirea față de lipsa unor acțiuni concrete din partea conducerii radioului în ceea ce privește dialogul constructiv și soluționarea cererilor lor, formulare încă din luna decembrie a anului trecut.
Una dintre principalele revendicări vizează creșterea salariilor cu cel puțin 50%, prin introducerea unor noi indicatori de salarizare în contractele individuale de muncă, remunerațiile fiind considerate sub nivelul de decentă în prezent. Protestatarii susțin că această situație a apărut din cauza unei atitudini sfidătoare din partea conducerii, a lipsei de interes pentru actualizarea și adoptarea legii în baza căreia funcționează radioul public, precum și din preocuparea exclusivă a managerilor de a-și păstra funcțiile și salariile excesive.
Astfel, angajații postului public regional solicită accelerarea adoptării unei legi care să reglementeze în mod previzibil funcționarea Societății Române de Radiodifuziune. Cu aproape 7 ani în urmă, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare o serie de modificări aduse acestei legi, însă de atunci și până în prezent nu a fost inițiată nicio acțiune parlamentară pentru ajustarea actului normativ în întregime.
Citiți și Astăzi are loc la UAIC Turul II al alegerilor pentru rector
Legea ar trebui să stabilească statutul angajaților radioului public și să garanteze finanțarea durabilă a societății.
Majorările salariale sunt solicitate și în contextul apropiatei expirări a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) în data de 6 iunie 2024. Acest termen este considerat de angajați ca fiind momentul oportun pentru intensificarea formelor de protest, inclusiv declanșarea unui conflict de muncă și recurgerea la greva foamei.
Mai trebuie menționat că activitatea postului Radio Iași nu a fost afectată pe durata protestului.