Un nou parc va fi amenajat la Iaşi într-o zonă degradată. Proiectul de refacere a malului Lacului CUG 2 vizează construirea unui parc cu o suprafaţă de jumătate de hectar. În prezent, documentaţia aferentă studiului de fezabilitate se află în avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM). Pe o suprafaţă de 5.200 mp vor fi făcute amenajări specifice unei zone de recreere, principalii beneficiari fiind locuitorii din zonele Nicolina şi CUG.
Potrivit Registrului Spaţiilor Verzi, întreaga zonă verde din jurul lacului are o suprafaţă de circa 6,5 hectare. Lucrările de amenajare a parcului au o valoare estimată la 5,7 milioane lei, iar proiectul ar urma să fie implementat pe parcursul a 12 luni. Zona de intervenţie este reprezentată de versantul barajului situat între lac şi şos. Nicolina. La acest moment, facilităţile din zonă sunt într-o stare avansată de degradare şi vor trebui demolate pentru ca, ulterior, să fie înlocuite cu amenajări noi.
Care sunt amenajările propuse?
În primul rând, proiectul prevede amenajarea unor pontoane de lemn pe luciul apei (cu locuri de stat) şi a unor alei pietonale, alături de piste pentru biciclişti. „Amenajarea unui loc de joacă pentru copii dotat cu echipamente specifice, leagăne, tobogane, gropi de nisip etc. Locul de joacă este bine delimitat faţă de spaţiile pietonale şi de cele pentru biciclişti, de gradene şi spaţii verzi amenajate. Se propune amplasarea de arbori în aşa fel încât aceştia să ajute la umbrirea locului de joacă în anotimpul cald”, se arată în memoriul de prezentare depus la APM.
O altă facilitate va fi un pavilion cu o structură uşoară, din lemn, şi acoperiş în patru ape, la un regim de înălţime cu un singur nivel (parter). „De pe acest pavilion se realizează accesul către pontonul flotant”, se precizează în document. Potrivit sursei citate, suprafeţele construite/amenajate pentru diversele facilităţi vor fi următoarele: ponton (273 mp), rampă acces pavilion (18 mp), alei pietonale (1.100 mp), piste de biciclete (350 mp), loc de joacă (300 mp) gradene (300 mp) şi spaţiu verde (2.500 mp).
„Adiţional se propune o construcţie pe luciul apei, mai exact peste structura existentă a deversorului. (…) Construcţia reprezintă o structură uşoară din lemn ce facilitează coborârea pe un ponton flotant pe luciul apei”, se mai arată în memoriu. Construcţia va cuprinde o zonă de loisir, o cafenea şi o terasă. „În prezent, terenul se află în exploatare de către localnicii care sunt în trecere sau care vin la pescuit. Amenajarea malului Lac CUG II se impune ca o necesitate deoarece spaţiul ocupat de plante a devenit inestetic. Scopul amenajării este de recreere, sport, joacă şi promenadă pentru din ieşenii din zona Nicolina şi CUG”, se arată în memoriul depus la APM.
Lucrările vor fi făcute de etapizat
Conform planului de execuţie, în prima fază a proiectului vor fi demolate aleile existente din beton şi a stâlpilor din beton de susţinere a conductelor CET. „În a doua etapă se va realiza devierea reţelelor aflate pe amplasament. În a treia etapă se va realzia amenajarea parcului propuă prin proiectul de arhitectură, şi amenajarea peisagistică propusă prin proiectul de specialitate”, se precizează în memoriu. În final, va fi realizată consolidarea deversorului existent pe luciul apei şi construirea pavilionului de pe care se va face accesul către pontonul flotant propus.
În ceea ce priveşte spaţiile verzi, în studiul de fezabilitate se recomandă, pentru creşterea biodiversităţii, utilizarea plantării pe niveluri (arbori, arbuşti, plante perene), întrucât acest tip de plantare va creşte masa foliară care joacă un rol important în îmbunătăţirea climei, conform proiectantului. „Se recomandă alegerea speciilor de plante în aşa fel încât în fiecare perioadă a anului să existe exemplare sau grupuri de plante care să ofere o experienţă vizuală deosebită”, a completat proiectantul.
(Sursa: Ziaruldeiasi.ro)