„În aceste zile, instituțiile de învățământ superior din România au programate festivitățile de deschidere a noului an universitar. Pentru Iași, această perioadă este una cu o încărcătură emoțională deosebită. Încep cursurile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.
Toate cele cinci sunt instituții de stat, iar impactul acestora la viața socială, economică și culturală din Iași este unul uriaș. O singură cifră: însumat, aceste universități școlarizează la cele trei cicluri – licență, master și doctorat – aproximativ 50.000 de studenți care reprezintă 15% din populația municipiului. Numărul cursanților este relevant, dar mai important este aportul pe care-l aduc la dezvoltarea orașului și a zonei, la aerul tineresc și emancipat pe care-l imprimă comunității.
Îi cunosc pe rectorii celor cinci universități și știu că fac eforturi pentru a îmbunătăți condițiile de studiu oferite studenților. Că se îngrijesc pentru confortul cadrelor didactice. Că investesc permanent în baza materială și în patrimoniul imobiliar, multe clădiri având însemnătate istorică. Atragerea de fonduri pentru cercetare, de finanțări nerambursabile, europene sau granturi, și realizarea de parteneriate cu firmele private din regiune sunt alte obiective importante.
În funcțiile publice pe care le-am ocupat, de președinte al Consiliului Județean Iași și, acum, de senator, am înțeles necesitatea și urgența investițiilor în Educație, de la preșcolar la preuniversitar și până la academic. Și am făcut alocările și demersurile necesare.
Mult timp, autoritățile locale din Iași au căutat un brand pentru oraș. Din punctul meu de vedere, acesta există demult: Educația. Prima universitate modernă a României aici a fost înființată și de-atunci învățământul superior a fost ridicat la rang de excelență. Iașul – Oxfordul României, iată o comparație deloc forțată.
Acum, la început de nou an universitar, sper ca noi, oamenii politici, să găsim soluțiile pentru a aloca cât mai multe fonduri acestui domeniu prioritar. Profesorilor le doresc să aibă înțelepciune în a-i călăuzi pe tineri. Iar studenților le spun că prin perseverență și muncă cinstită vor reuși pe plan profesional. E singura cale. Imitația, furtul intelectual, necinstea trebuie să fie înfrânte de inovație, inspirație și moralitate.
Le urez tuturor mult succes în noul an universitar! ” – senatorul ieșean Maricel Popa, președintele PSD Iași.
(Sursa: Departamentul de comunicare al PSD Iași)