Duminică, 14 noiembrie 2021, începând cu ora 19:00, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași a avut loc acțiunea de solidaritate „Un milion de stele” organizată de Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași.
Un milion de stele este o inițiativă Caritas ce se desfășoară în mai multe țări europene în fiecare an înainte de Crăciun. În timpul evenimentului, se aprind candele în spații publice, piațete, fiecare lumânare reprezentând un simbol de solidaritate pentru o persoană aflată în nevoie.
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași desfășoară această acțiune din anul 2007. De-a lungul timpului, a avut loc în mai multe locații: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, Ansamblul Urbanistic Palas (în zona patinoarului), de câțiva ani organizându-se la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.
Anul acesta, ziua pe care am ales-o pentru organizarea evenimentului coincide cu Ziua Mondială a Săracilor.Această decizie nu a fost întâmplătoare, fiind două evenimente cu impact deosebit asupra comunității: sensibilizare și ajutorarea celor care trăiesc în sărăcie, a celor marginalizați social, singuri sau bolnavi, mai ales în contextual pandemiei, care lasă un profund sentiment de durere, suferință și neputinţă.
Ziua Mondială a Săracilor a fost stabilită de Papa Francisc în a 33-a Duminică de peste an, prin Scrisoarea Apostolică Misericordia et Misera (2016), fiind sărbătorită prima dată în 2017. Este o acțiune care ne îndeamnă să ne deschidem inimile spre cei aflați în nevoie, mesajul de anul acesta din partea Sfântului Părinte fiind: „Pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi şi, oricând voiţi, puteţi să le faceţi bine” (Mc 14,7).
Simbolul lumânărilor pe care le-am aprins în forma siglei Caritas, ca semn al credinței și al speranței ce ne unesc în misiunea pe care o avem, au devenit darul cel mai frumos și profund pe care l-am putut face în aceste timpuri de grea încercare. Lumina candelelor este asociată cu iubirea față de aproape și totodată cu aprinderea unei speranţe pentru o viaţă mai bună.
În cadrul acțiunii, ne-am simțit binecuvântați la auzul cuvintelor rostite de Excelența Sa Iosif Păuleț, Episcop de Iași, Părintele Iosif Iacob, directorul asociației noastre și invitații: doamna doctor Păuleț Anda – medic primar medicină de urgență, Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic „Sf. Spiridon” Iași și domnul Flandorfer Eduard – Inginer la CFR Iași. Cuvintele lor ne-au îndemnat să fim mai uniți în comunitatea din care facem parte și să arătăm mai mult interes și implicare față de nevoile celor din jur, să prețuim viața, să avem speranță și credință, mai ales în mai ales în contextul pandemiei, care lasă un profund sentiment de durere, suferință și neputinţă, provocând schimbări drastice în viețile tuturor.
Ce poate fi mai frumos şi aducător de fericire decât a mulţumi Domnului pentru toți cei care au ales să se dedice aproapelui, pentru bucuria mărturiei de credinţă oferită şi primită în vieţile noastre.
Mulțumim tuturor purtătorilor de lumină, voluntarilor și întregii echipe Caritas, colegei noastre Ernestine Tiba care a moderat evenimentul, tuturor colaboratorilor și partenerilor media: Ercis Fm, Ercis Media, Apollonia Tv, Ziarul De Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Iași Tv Life.
Aducem mulțumiri deosebite Episcopiei Romano-Catolice de Iași, parohiilor romano-catolice din dieceză, părinților parohi și vicari, precum și comunităților implicate, pentru atenția sporită acordată acțiunilor noastre și pentru susținerea permenentă a cauzelor nobile.
La expoziția de obiecte realizate manual de voluntarii și personalul de la Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” din Iași și Centrul de Resurse pentru Familii și cu ajutorul donațiilor oamenilor de bine, am reușit să colectăm suma de 11.787 lei. Fiecare donație va aduce zâmbete copiilor și familiilor care se află în diferite forme de dificultate.
Mulțumim de asemenea artiștilor noștri și copiilor beneficiari ai Centrului „Don Bosco” ce au susținut un recital de muzică cu adevărat emoționant. Talentul și dăruirea lor ne-au încălzit sufletele, iar micuții ne-au demonstrat că prin educație, iubire și susținere continuă se dezvoltă încrederea și se clădesc caractere frumoase.
Campania de solidaritate față de cei aflați în nevoie s-a organizat în această perioadă și în alte parohii din regiunea Moldovei,iar fondurile strânse (15.036 lei) vor fi direcționate către vârstnicii care beneficiază de servicii sociale și socio-medicale în cadrul Centrelor de Îngrijire la Domiciliu:
- Iași – Iugani: „Parohia Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Hălăucești: „Parohia Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, Oțeleni: „Parohia Sfânta Ana”, Butea: Biserica Romano-Catolică Preasfânta Treime
- Bacău – Faraoani: „Parohia Sfântul Anton de Padova”, Valea Mare „Parohia Sfântul Mihail” Pîrgărești: „Parohia Sfântul Mihail”
- Neamț – Tămășeni „Parohia Sfânta Fecioară Maria, Regina”, Săbăoani: „Parohia Sfântul Mihail
- Suceava -„Parohia Sfântul Ioan Nepomuk”
- Vaslui – Huși: „Parohia Sfântul Anton de Padova” și „Biserica Nașterea Sfintei Fecioare Maria”.