Prof.dr. Mircea Onofriescu, de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, preşedinte al Societăţii Române de Medicină Reproductivă, s-a alăturat unui protest al medicilor din Neamţ, declarându-se cu toţii revoltaţi de decizia a din ce în ce mai multor femei de a naşte acasă. Medicul a precizat că „fără atestat legal nu se poate naşte la domiciliu cu moaşă; este o crimă!”.
Care au fost cele două cazuri: o gravidă de 42 de ani a ales să nască acasă, contrar tuturor recomandărilor medicilor pe care i-a văzut la Piatra Neamţ, şi a murit în urma complicaţiilor. Prof.dr. Mircea Onofriescu a explicat că aceasta a găsit o moaşă pe Internet care a ajutat-o să nască, dar în urma unor complicaţii şi a unui şoc hemoragic suferit, a ajuns în stare critică la spital sâmbătă, 13 mai.
„Nici nu s-a pus problema transferului la Iaşi pentru că aceasta era în stare mult prea gravă. 20 de medici au fost implicaţi pentru a o salva, dar nu au avut ce să facă şi a murit două zile mai târziu. În România nu este legalizată această activitate de naştere la domiciliu, indiferent că este asigurată de medic sau de moaşă. Este o foarte mare greşeală dacă femeile gravide aleg să facă asta, mai ales cu persoane pe care le găsesc aleatoriu, pe reţelele de socializare”, a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu.
În cel de-al doilea caz, profesorul spune că a fost vorba despre o femeie care a luat decizia sută la sută conştient şi este încă în viaţă. Aceasta a avut alături soţul şi soacra, care au lucrat ca asistenţi medicali în Italia, dar nu aveau acreditare sau studii recunoscute în România, care au efectuat şi o serie de proceduri chirurgicale pentru a ajuta la finalizarea naşterii. Şi aceasta a intrat în şoc hemoragic, a spus medicul ieşean, dar a fost salvată la timp şi se află la Terapie Intensivă, scrie ziaruldeiasi.ro.
Medicul a explicat că, într-adevăr, în alte ţări este legalizată naşterea asistată acasă, dar se pune în aplicare un întreg mecanism: o moaşă cu studii de specialitate şi acreditată anunţă serviciul de ambulanţă şi cel mai apropiat spital de faptul că urmează să asiste o gravidă acasă, iar cu toţii sunt în alertă ca în cazul unor complicaţii să poată interveni de urgenţă. România este departe, spune prof.dr. Mircea Onofriescu, de acel moment.
„Dorim să atragem atentia, că deşi în alte ţări naşterea la domiciliu este practicată şi reglementată, infrastructura şi logistica sunt altele, iar personalul ce vine să asiste la domiciliu este calificat şi acreditat, cu limite de competenţă bine stabilite şi contracte semnate, iar oricând apare o problemă, pacienta se adresează spitalului. Astfel de practici nu sunt legale în România. Dorim să transmitem pe această cale opiniei publice, că dacă aveţi prietene, rude, soţii, cunoştinţe care plănuiesc sau îşi doresc să nască la domiciliu, să le îndrumaţi către un spital pentru a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le înţeleg”, se precizează în scrisoarea deschisă a colectivului secţiei de Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie a Spitalului de Urgenţă din Piatra Neamţ, transmisă şi susţinută şi de prof.dr. Mircea Onofriescu.