Numărul ieşenilor confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus a ajuns ieri la 113, dintre care 57 sunt din municipiu. Dintre aceştia din urmă, sâmbătă, 11 aprilie, 44 se aflau internaţi în spital. Creşterea numărului de persoane depistate este explicată de numărul mai mare de testări.
De exemplu, numai sâmbătă, la nivelul judeţului au fost testate 498 de persoane suspecte. În acelaşi timp, la nivelul municipiului Iaşi, mai există 58 de paturi libere în momentul de faţă, 1.011 fiind ocupate, scrie ziaruldeiasi.ro.
Primul internat la Spitalul de Neurochirurgie, primul decedat
Dintre ieşenii diagnosticaţi cu COVID 19, 13 sunt cadre medicale. Cel mai nou caz confirmat este al unei asistente medicale de 43 de ani, de la Compartimentul de Primire Urgenţe de la Spitalul din Paşcani, şi despre care se presupune deocamdată că ar fi luat boala după ce a intrat în contact cu pacienţi declaraţi ulterior pozitivi.
Un alt caz de persoană suspectă de COVID 19 este al unei angajate de la Spitalul CF Paşcani, aceasta fiind contact direct cu soţul confirmat pozitiv, şi care lucrează la Suceava. La nivel de judeţ, opt dintre cele 13 cadre medicale sunt angajate la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva.
„Starea asistentelor şi infirmierelor depistate este bună. Sperăm ca totul să decurgă bine. Nu avem deficit de personal, pentru că îl rulăm. Un aspect important este faptul că îngrijim pacienţi cu COVID 19 care au şi endocardite, anemie hemolitică, ciroză sau neoplazii ceea ce creşte consumul nu numai de medicamente, ci şi de material de protecţie pentru că sunt necesare mai multe intrări la aceşti pacienţi“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Aceasta a declarat că a avut şi mai multe externări, dintre aceştia, şi bebeluşul de 5 luni şi mama acestuia din Suceava.
„Băieţelul a răspuns foarte bine la tratament. Mama a rămas în continuare negativă pe tot parcursul spitalizării. După cele două retestări consecutive făcute în 24 de ore, le-am dat drumul acasă. Este al doilea copilaş pe care l-am avut internat. Şi primul, cel de un an şi jumătate de la Bacău, a răspuns foarte bine la tratament, în ambele cazuri fiind vorba de forme uşoare ale bolii“, a mai precizat Carmen Dorobăţ.
Aceasta a adăugat că deja a început transferul pacienţilor către clinica specială de ATI pentru pacienţii cu COVID 19 de la Spitalul de Neurochirurgie.
„Am avut un pacient la Terapie Intensivă în vârstă de 80 de ani cu comorbidităţi, pe care din păcate l-am pierdut“, a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
Tot aici mai sunt internaţi şi alţi doi suspecţi, care au fost testaţi, rezultatul urmează să fie dat astăzi.