Un bătrân de 81 de ani din Iași l-a bătut cu ciocanul pe președintele asociației de proprietari, din cauza listei la întreținere. Agresorul ajuns acum la 85 de ani a fost condamnat la muncă în folosul comunității și plata unor daune morale.
Incidentul s-a petrecut în decembrie 2019, când bătrânul s-a prezentat la asociația blocului său din cartierul ieșean Nicolina, pentru a plăti întreținerea, scrie Ziarul de Iași.
Tocmai schimbase două roți la mașină, așa că avea cu el un ciocan și levierul. Când a vrut să achite ce era trecut pe listă la întreținere, respectiv 468,12 lei, președintele asociației i-a spus că nu acceptă banii decât dacă achită și restanțele.
Bătrânul s-a enervat și nu a stat prea mult pe gânduri: l-a lovit cu ciocanul în ceafă pe președintele asociației, apoi a încercat să-i mai aplice o lovitură, dar o vecină aflată acolo l-a apucat atunci de mână și l-a împins pentru a-l îndepărta. Femeia și-a chemat apoi în ajutor soțul, care a reușit cu greu să-l imobilizeze pe octogenarul ce tot să zbătea să-l mai lovească pe președintele asociației.
Bătrânul de 85 de ani va trebui să efectueze muncă în folosul comunității timp de 60 de zile
Bătrânul a fost trimis în judecată pentru loviri și alte violențe, și-a recunoscut fapta, dar a susținut mereu în fața instanței că doar a reacționat ”în fața agresiunilor de tot felul, a provocărilor în formă continuată, a umilinţei şi jignirilor permanente” la care ar fi fost supus de cel bătut cu ciocanul.
Judecătoria Iași l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare, iar Curtea de Apel a confirmat ulterior pedeapsa, constantând că ”inculpatul, deşi aflat la o vârstă venerabilă, care ar fi putut reprezenta temeiul abordării cu înţelepciune a situaţiilor conflictuale survenite, a înţeles să gestioneze problemele cotidiene printr-o manifestare extrem de violentă”.
În plus, bătrânul în vârstă acum de 85 de ani va trebui să achite victimei daune materiale de 400 de lei și daune morale de 500 de euro. De asemenea, va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 60 de zile şi să urmeze un program de reintegrare socială.