Universitate de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a finalizat toate procedurile interne necesare pentru a putea secvenţia probe de la persoanele infectate cu COVID-19, în vederea determinării tulpinii virusului SARS-CoV-2.
Instituţia de învăţământ superior medical din Iaşi a început procedurile încă de la începutul anului, din luna februarie, când a fost identificat un tip de echipament de secvenţiere pentru care s-a lansat o procedură de achiziţie publică. Investiţia iniţială a fost de aproximativ 20.000 de euro – echipamente şi kituri de testare.
Reprezentanţii UMF Iaşi au precizat la momentul respectiv, că doresc să achiziţioneze un echipament care să fie specializat pentru patogeni: virusuri şi bacterii, pentru a fi utilizat doar pentru depistarea mutaţiilor deja identificate la nivel european sau mondial.
Miza este cu atât mai mare astăzi, cu cât în Iaşi şi, în special, în zona Paşcani, au fost depistate mai multe cazuri de infectare cu tulpina Delta, responsabilă pentru o creştere masivă a numărului de cazuri din mai multe ţări europene, fiind considerată a fi deosebit de contagioasă, scrie agerpres.ro.
„Suntem pregătiţi din punctul de vedere al echipamentelor, am finalizat achiziţia, în momentul acesta am şi început să secvenţiem din probe mai vechi, ca să vedem cum a stat, istoric, situaţia, şi ca să putem vedea cum se derulează procesul. Avem un avantaj din punct de vedere tehnic, oamenii s-au antrenat în această perioadă, trebuie să eficientizăm procesarea probelor, să mai facem câteva investiţii mici, pentru a putea secvenţia mai mult şi mai repede. Biologic suntem pregătiţi”, a declarat prof.dr. Radu Iliescu, prorector al UMF Iaşi.
Conform ultimelor informaţii de la universitate, cercetătorii Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX) de la UMF, care asigură şi funcţionarea laboratorului de testare RT-PCR pentru depistarea infecţiei cu COVID-19, sunt în corespondenţă cu Ministerul Sănătăţii pe subiectul secvenţierii. Intenţia este de a putea intra într-un program avizat de minister, pentru ca activitatea să fie recunoscută, laboratorul să intre în circuitul naţional de secvenţiere şi pentru ca testele să fie decontate. Dacă în ceea ce priveşte testarea RT-PCR kiturile costă aproximativ 200 de lei, în cazul secvenţierii, unde procesul este mult mai amplu, cheltuielile pot fi şi de cinci ori mai mari.