Trei fraţi cu vârste de 10, 15 şi 16 ani, dintre care două fete şi un băiat, au ajuns duminică dimineaţă la spital după ce s-au intoxicat în timpul nopţii cu monoxid de carbon şi fum. În jurul orei 4.00 copiii şi-au pierdut starea de conştienţă şi aveau convulsii, astfel că familia a sunat la 112. Incidentul a avut loc în satul Gârbeşti din comuna Ţibana.
„La solicitare s-a deplasat maşina de victime multiple de la D1 si Serviciul de Ambulanţă Judeţean, tip B. Au fost preluate cele trei victime şi mama acestora şi duse la UPU – Pediatrie. Sursa pare a fi un godin (n.red. sobă de fier cilindrică folosită pentru încălzit)”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.
Au ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi în jurul orei 05.46. Copiii au primit pe durata transportului oxigen pe mască, iar atunci când au ajuns la spital, mama copiilor a povestit medicilor contextul în care s-a produs intoxicaţia. „Încălzirea cu lemne, în context de vânt puternic de astă noapte, care a împiedicat eliberarea gazelor din arderea incompletă a combustibilului solid, a determinat accidentul colectiv”, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, scrie ziaruldeiasi.ro.
Copiii au rămas internaţi în Clinica de Toxicologie
În momentul în care au ajuns la spital, copiii erau conştienţi, dar aveau dureri de cap, dureri abdominale, toracice şi tahicardie. Medicii au început investigaţiile necesare, iar pacienţii au primit oxigenoterapie. „Investigaţiile de laborator au confirmat intoxicaţia la cei trei fraţi şi mama lor. Mama prezenta o simptomatologie nespecifică, s-a continuat terapia specifică pentru cei patru pacienţi. Copiii sunt internaţi în Compartimentul de Toxicologie al spitalului, au fost internaţi pentru supraveghere şi terapie specifică. Evoluţia lor este lent favorabilă, aşteptăm să fie foarte bună, vor avea nevoie de supraveghere şi chiar evaluare în dinamică pentru a surprinde eventualele complicaţii vizavi de sistemul nervos central şi cardiovascular”, a completat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”.