De la 1 ianuarie 2023, cetăţenii din Zona Metropolitană a Iaşului pot beneficia de transportul în comun. Comunele din Zona Metropolitană împreună cu Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi (AMTPI) şi Compania de Transport Public Iaşi (CTP) fac demersurile şi procedurile ca transportul metropolitan să devină funcţional.
De la ultimele dezbateri şi până astăzi, tarifele diferă în funcţie de traseu şi perioada de valabilitate. Astfel, tarifele propuse pentru achiziţionarea biletelor sunt: 7 lei este preţul pentru o călătorie cu o durată de maxim 3 ore, pe raza comunelor Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomeşti, Ţuţora, Valea Lupului, precum şi în interiorul Municipiului Iaşi sau 5 lei pentru o durată de maxim 2 ore până la punctele de debarcare din Municipiul Iaşi.
12 lei este biletul cu 2 călătorii valabile 3 ore fiecare şi includ şi deplasarea cu mijloacele de transport în interiorul oraşului.
„Biletul care costă 7 lei include în preţ şi biletul din interiorul oraşului, cel de 3 lei. Cine cumpără un bilet de 7 lei va avea posibilitatea să circule în propria comună, în Municipiul Iaşi şi în următoarea comună învecinată. De exemplu, cine locuieşte în Tomeşti se poate deplasa în Miroslava, până la parcul industrial. Astfel, biletul de 7 lei îi permite să traverseze toată zona Metropolitană. În acelaşi timp, cetăţenii care achiziţionează biletul de 5 lei vor putea ajunge până la punctul la care se opresc autobuzele din comuna respectivă. De exemplu, cele din comuna Aroneanu vor opri în Târgu Cucu, unde este punctul de debarcare din Iaşi. Cele din Miroslava o parte au punctul de debarcare în capăt CUG, la Tehnopolis, staţia de tramvai, iar o parte în Podu Roş”, declară Eduard Boz, director executiv AMTPI.
Propunerile pentru tarifele abonamentelor diferă şi ele. Pentru o valabilitate de 30 de zile, ieşenii vor plăti 300 de lei, în preţ fiind incluse şi traseele din municipiul Iaşi sau 200 de lei până la punctele de debarcare.
Abonamentele cu o valabilitate de 6 luni vor costa 1500 de lei sau 1000 de lei, iar cele valabile un an vor costa 2400 de lei pe toată raza metropolitană inclusiv în Municipiu. „Abonamentul pentru un an intenţionăm să-l propunem companiilor. Mulţi dintre ei organizează curse speciale şi aduc muncitorii sau oameni care fac naveta din diferite puncte ale oraşului, iar noi dorim să îi convingem să utilizeze transportul în comun, pentru a mai economisi bani”, a adăugat Eduard Boz. Abonamentele au un număr nelimitat de călătorii.
Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro.