La Iaşi, ieri, a avut loc cea de-a patra prelevare de organe, în mai puţin de trei săptămâni. Dintre acestea, două au avut loc în ultima săptămână. Recordul este unul remarcabil, dar şi mai remarcabil este faptul că toţi pacienţii care au beneficiat de transplant au o stare de sănătate favorabilă.
In acelaşi timp, finanţarea pentru activitatea de transplant este un record negativ, mai exact, a fost alocată doar jumătate din suma dată de anul trecut, an în care numărul prelevărilor/transplanturilor a fost infim. Acest lucru ar putea duce la o blocare a activităţii de a mai salva vieţi, scrie ziaruldeiasi.ro.
Şapte prelevări de organe. Toretic, 35 vieţi salvate
Ieri, în cadrul Centrului Regional pentru Transplant Iaşi, s-a efectuat o a patra prelevare de organe care a avut loc în mai puţin de o lună. Donator a fost o femeia de 51 de ani, diagnosticată cu anevrism cerebral, de la care s-au prelevat plămânii, ficatul, rinichii. Plămânii donatorului au fost transplantaţi în ţară, la Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti, ficatul la Iaşi, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon” şi rinichii, la Spitalul Clinic „C.I. Parhon”. Primitor, în cazul transplantului de ficat, a fost tot o femeie, diagnosticată cu ciroză hepatică, de aceeaşi vârstă cu a donatorului.
„Este un record pentru că sunt patru prelevări de organe într-un timp extrem de scurt. În prezent, toţi primitorii sunt cu o evoluţie favorabilă. Ieri, a fost cea de-a 7-a prelevare de la începutul anului în Centrul Regional de Transplant Iaşi. Ultimii donatori au fost donatori eligibili şi pentru prelevare de ţesuturi, dar nu şi în cazul de faţă, cel din urmă. De la ceilalţi trei donatori de dinainte, din ultimele trei săptămâni, s-au prelevat inclusiv cornee şi os denton. De data aceasta, nu a fost posibil”, a explicat dr. Raluca Neagu, coordonator al Centrului Regional pentru Transplant Iaşi.
Dăm doar cord şi plămâni, la Eurotransplant
Specialiştii în transplanat spun că, după pandemie, se constată o mai mare deschidere a mentalităţii oamenilor vizavi de dorinţa de a salva vieţi prin această măsură. Cel puţin aceasta demostrează numărul de donatori şi de transplanturi care s-au efectuat în ţară în ultima perioadă, ceea ce înseamnă că familiile sunt mult mai informate în ceea ce priveşte donarea şi transplantul de organe. Şi acum, şi înainte de pandemie, în urma operaţiilor de prelevare de organe, marea majoritate a acestora rămân în România.
România, şi Iaşul implicit, face parte din reţeaua Eurotransplant. Pentru că la noi listele de aşteptare sunt lungi, doar anumite organe prelevate pleacă spre alte colţuri ale Europei.
“Noi, la Eurotransplant, dădeam doar plâmâni pentru că lista de aşteptare este foarte mică şi atunci atunci posibilitatea de a găsi un primitor compatibil este foarte mică. Drept pentru care dădeam doar plămâni şi cord. Donatorii de plâmâni şi de cord sunt destul de rari, nu este chiar ca la ficat şi la rinichi. Sunt mult mai greu de găsit donatori de cord, criteriile de excludere sunt mult mai mari. Deci, din punctul meu de vedere, 90% dintre organe râmân în ţară
Fondul pentru transplantul de ficat, epuizat
În pofida trendului pozitiv în rândul donatorilor, apar alte bariere care, uneori, sunt de netrecut, mai ales dacă sunt de natură financiară. În perioada pandemiei, donarea/primirea de organe, care înseamnă o şansă la viaţă, au fost estompate la fel ca şi alte acte medicale. Doar simplu test COVID obligatoriu pentru echipa medicală, era un calvar.
“Pandemia a oprit tot, inclusiv prelevările, inclusiv transplanturile, pentru că, în primul rând, erau testele care se solicitau în acea perioadă, atât pentru donatori, primitori, cât şi echipelor chirurgicale care erau implicate în proces. Echipele aveau nevoie de un test PCR, valabil 24 de ore, pentru a efectua prelevarea sau transplantul. Acest lucru este dificil, pentru că atât prelevarea cât şi transplantarea se desfăşoară într-un interval foarte limitat de timp, deci trebuie să te mobilizezi extrem de repede şi atunci, de foarte multe ori, te confruntai cu situaţia că nu aveai teste PCR pentru echipele care veneau, de exemplu, la prelevare.
Din punct de vedere financiar, lucrurile merg în acest trend, este clar că finanţarea pe care o avem în momentul de faţă este extrem de deficitară. Noi, în acest moment, avem alocate jumătate din fondurile de anul trecut, în condiţiile în care am efectuat, cel puţin la nivel al transplantului de ficat, până în luna a aprilie, tot atâtea transplanturi câte am făcut anul trecut. Şi vorbim doar de o categorie, din punctul de vedere al transplantului de organe”, a mai spus Raluca Neagu.